9. ožujka 1995.

Miljavac: Moramo doznati tko je ubio Šantića

Vijesti / Flash | 20. 03. 2016. u 13:36 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Za nas je indikativno ovo što se dogodilo Duji Šantiću nakon što je u posljednje vrijeme intenzivno pokušavao ukazati na još uvijek nerazjašnjenu smrt svog oca. Kao da nekome odgovara da sve okolnosti tragičnog događaja iz 1995. i dalje ostanu tajna", kazao je umirovljeni general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, zamoljen da za Slobodnu prokomentira napad na sina generala HVO-a Vlade Šantića, kojemu se izgubio svaki trag nakon što su ga pripadnici Armije BiH u noći na 9. ožujka 1995. odveli s fešte u hotelu Sedra kod Bihaća "na spavanje" po nalogu generala Atifa Dudakovića.

"Logična stvar je da bi napokon trebalo razjasniti što se zapravo dogodilo te noći. Bio je ratni vihor, ali je i uloga Hrvata i hrvatske komponente u obrani Bihaćkog džepa velika, tako da je to u interesu svih. Očito da je sve stalo u međuvremenu. Naravno, nitko iz Hrvatske nema namjeru miješati se u pravosudni sustav druge države, na tamošnjim je institucijama da samostalno odrade taj posao, ali nakon 21 godine bez odgovora postavlja se i pitanje ima li volje da se sve razriješi. Pitanje je i što je s dokazima bilo u međuvremenu", komentira prvi čovjek udruge koja okuplja oko 70 umirovljenih hrvatskih generala i admirala, inače i bivši ministar obrane.

Članovi obitelji nestalog generala prozivaju i hrvatsku stranu, s gorčinom ističu da nestanak nekog američkog časnika ne bi prošao samo tako, podsjećamo umirovljenog generala HV-a.

"I u pravu su, ali očito je da se dosad nije ulazilo u to i zbog složenih političkih odnosa i optužbi da smo se uplitali u rat u BiH, iako po međunarodnom ratnom pravu, zbog zaštite svojih granica, imate pravo na djelovanje do 60 kilometara u području države iz koje vas napadaju ili postoji ratna ugroza. Ali, samo smo mi bili 'umiješani', po nekima i agresori, iako smo slali i oružje za obranu BiH, praćeni su čitavi konvoji, o čemu sad ne bih govorio. Ali, sjetite se samo lanjskog 'mini Haaga', najave optužnica i poziva hrvatskim časnicima na sudove u BiH zbog navodnih ratnih zločina u 90-ima. Ako ima dokaza za takvo što, molim lijepo, pokažite ih, sudit ćemo ih mi ovdje u Hrvatskoj. Najlakše je kolektivno optužiti za 'udruženi zločinački poduhvat', bez konkretnih dokaza i individualiziranja krivnje", dodaje Miljavac.

"Možda će nas netko i zbog ovoga napasti da se miješamo u drugu državu, ali vrijeme je i za odgovore o sudbini generala Šantića. Ja ću to dati raspraviti na Zboru, jer postoje institucije koje se time trebaju baviti, a odgovora nema niti 21 godinu kasnije", najavljuje general Miljavac.

Matić: Suočio sam Dujinu majku i Atifa Dudakovića

Vijest o napadu na Duju Šantića potresla me je. Dujina mama Jagoda je bila tajnica u Ministarstvu i za mog mandata, dobro se sjećam njihove nade kad su svojedobno u okolici Bihaća pronađeni ostaci u nekakvoj bačvi, za koje se na koncu pokazalo da ipak nemaju veze s generalom - kazao nam je Predrag Fred Matić, bivši ministar branitelja. On je imao i službeni susret s generalom Atifom Dudakovićem.

"Bio je dio službene delegacije BiH u posjetu Hrvatskoj. Po protokolu, kao službenog gosta, nisam ga mogao posebno ispitivati o toj temi, ali sam pozvao gospođu Jagodu Šantić, kao da se sretnu. On se držao kao da nema pojma ni o čemu. Naravno da suosjećam s obitelji Šantić, kao ministar morao sam pričati i s ljudima s kakvima inače ne bih kavu popio, samo da saznam štogod o sudbini nestalih, ali u ovom slučaju nismo dobili nikakve nove informacije...

Deur: Predsjednica Grabar-Kitarović će pomoći

"Vrlo smo svi potreseni ovim što se događa Duji Šantiću. Nadležne institucije u BiH su, koliko znam, upoznate sa svim detaljima, a na nama je da damo svu moguću podršku tom mladom čovjeku, osobito zbog toga što proživljava kao sin hrvatskog branitelja", kazao nam je Ante Deur, predsjednik Savjeta predsjednice RH za branitelje. Obitelji Šantić poručuje da su vrata Ureda predsjednice uvijek otvorena za pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close