Financije

Miličević: Izvršili smo većinu neizmirenih obaveza i zaposlili 8000 osoba

Vijesti / Flash | 23. 12. 2015. u 15:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar financija Jelka Miličević izjavila je danas da je Vlada Federacije BiH (FBiH) uspjela bez većih potresa privesti kraju 2015. godinu.

"Uspjeli smo od neizmirenih obaveza od 220 milijuna izvršiti sve osim 25 milijuna. Uspjeli smo vratiti pozajmice sa namjenskih računa, nadomjestiti nedostatak financiranja od MMF-a, povećati broj zaposlenih za osam tisuća, ostvariti povećanje neizravnih poreza za 10 posto i prihode vanproračunskih fondova za tri posto", rekla je Miličević na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je Vlada uradila sve što je mogla na uvođenju reda u poreznoj oblasti i na boljem ambijentu za gospodarstvo, prenosi Srna. "Možda nismo najvoljenija vlada, ali smo opredijeljeni da se počne nešto rješavati", rekla je Miličević.

Vlada Federacije danas je na sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o porezu na dobit koji je kompatibilan sa europskim i njegova procedura trajala je godinu i pol dana. Miličević je pojasnila da ostaje ista stopa poreza, ali da sada postoji novina vezana za poticaje.

"Dosadašnja kategorija oslobađanja na osnovu izvoza više ne postoji u novom prijedlogu", precizirala je ona. Pitanja koja regulira ovaj zakon su određivanje metodologije obračuna poreza i definiranje obveznika ovog poreznog oblika. Zakon proširuje poreznu bazu na dva načina - većim obuhvatom poreznih obveznika i većim obuhvatom oporezivih prihoda.

"Primjena ovog zakona će se, iako stupa na snagu od 1. siječnja 2016. primjenjivati od 1. siječnja 2017. godine nakon podnošenja poreznog bilansa. Neto efekti su oko 80 milijuna i to su prihodi županija i općina", pojašnjava Miličević.

Ministar pravde FBiH Mato Jozić govorio je o utvrđenom Nacrtu zakona o premjeru i registraciji nekretnina. "U prijedlogu ovog zakona zemljišne knjige i katastar bili bi spojeni na jedno mjesto", dodao je Jozić, objavila je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close