Suđenje za zločine u Stocu

Mile Pažin negirao maltretiranja u Kaplan mahali

Pažin je ispričao da su ga civilne vlasti Stoca imenovale za referenta u Civilnoj zaštiti (CZ) i da je kasnije paralelno radio u “grupi za prelaze”, gdje su razmjenjivani zarobljeni civili.
Vijesti / Flash | 13. 02. 2020. u 18:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mile Pažin, kojeg optužnica tereti za zločine počinjene na području Stoca, svjedočeći u svoju korist negirao je da je u srpnju 1993. godine fizički maltretirao muškarce zatečene u Kaplan mahali, kao i da je žene odvodio na prinudne radove.

Pažin je ispričao da su ga civilne vlasti Stoca imenovale za referenta u Civilnoj zaštiti (CZ) i da je kasnije paralelno radio u “grupi za prelaze”, gdje su razmjenjivani zarobljeni civili.

Negirao matletiranje

Negirao je da je u srpnju 1993. u Kaplan mahali ikoga fizički maltretirao, udarao bajonetom i psovao, objašnjavajući da se radi o neistini i “laži ljudi kojima su tada pomogli”.

Prema njegovim riječima, Mirko Raguž je tražio od njega da ga odveze u Kaplan mahalu kako bi sahranili jednu djevojku, a prethodno mu je kazao da će iz “Koštane bolnice” povesti dva čovjeka da im pomognu, prenosi BIRN.

Po dolasku u Kaplan mahalu, nastavio je Pažin, zatekli su momka u šarenoj uniformi, koji je Ragužu rekao da ih ima još u kući iz koje je virila cijev, te da mu je tada prioritet bio da zaštiti dva čovjeka koja su iz “Koštane bolnice” došla s njima.

“Mirko je iz kuće izveo pet-šet. Imali su tri puške i bajonet. Glasno sam tražio pomoć kada su naišli pokojni Ivica Marković i Vide Krešić. Dvojicu ili trojicu njih su Mirko i Ivica zavezali, ali su brzo odvezani kada su se strasti smirile, jer smo pošli da sahranimo djevojku. Otišli smo do harema, a Ivica i Vide nisu više bili s nama”, kazao je Pažin.

Pošto se harem, kako je rekao, nalazio uz put, naišao je kamion s vojskom, koja je ljude zatečene u kući u Kaplan mahali odvezla, a on se u vozilu vratio s Ragužem.

Negirao optužnicu

Čistom izmišljotinom je Pažin ocijenio navode optužnice da je maltretirao zatvorenike u Vaspitnom domu u Stocu, Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima, te u Đulića i Kaplan mahali, kao i da je imao zapovjednu funkciju u tim objektima.

U školi u Crnićima, kako je naveo, nikada nije bio, iako je čuo da tamo “kupe muškarce”, dok je u Đulića mahalu jedne prilike odvezao Raguža, te je s jednim od mještana koji je djelio hranu pričao da li ima nekih problema i da li ih neko dira.

Pažin je negirao da je s Ragužem na prinudni rad odvodio žene i pojasnio da to nije mogao raditi po bilo kojoj osnovi, jer su njih čuvali domobrani.

“Jedne prilike sam vidio Raguža s puškom i deset žena. Zaštićena svjedokinja je tražila da ode do kuće i uzme stvari. Otpratio sam je do kuće i vratio nazad”, kazao je Pažin.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužiteljstva, optuženi je negirao da je bio pomoćnik zapovjedniku Civilne zaštite i da je Raguž radio sve po uputama civilnih vlasti.

Tužitelj mu je predočio dokument Civilne zaštite s njegovim potpisom kojim se Raguž raspoređuje u industrijsku zonu, a Pažin je ustvrdio da on nije sačinio to rješenje, niti da se na njemu nalazi njegov potpis.

Rekao je i da Civilna zaštita nema ovlasti da ikoga lišava slobode, niti da su to uradili u Kaplan mahali.

“Mi smo pošli da pomognemo, ne da naređujemo. Oni idu s nama da sahranimo djevojku”, kazao je optuženi i negirao tužitelju da je u zatočeničke objekte dovozio hranu i bacao je s kamiona.

Optužnica tereti Pažina za uhićenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan mahali. S njim je optužen Vide Krešić, kome je na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u “Koštanoj bolnici” u Stocu, prenosi BIRN.

Nastavak suđenja je 27. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close