Otvoren Arhivski centar

Milas u Mostaru: Neće više biti različitih interpretacija o Domovinskom ratu

Istaknuo je kako će Centar značajno doprinijeti povjesničarima koji će kroz svoja istraživanja ''dati saznanja cijeloj hrvatskoj, bosansko-hercegovačkoj, europskoj i svjetskoj javnosti kakav se rat ovdje vodio, tko ga je vodio i zbog čega''.
Vijesti / Flash | 07. 10. 2019. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Postojanje jednog ovakvog Centra iznimno je važno za Hrvatski narod, a posebnog je interesa i za cijelu Bosnu i Hercegovinu'' kazao je tijekom otvaranja Arhiva Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH u Mostaru Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako će Centar značajno doprinijeti povjesničarima koji će kroz svoja istraživanja ''dati saznanja cijeloj hrvatskoj, bosansko-hercegovačkoj, europskoj i svjetskoj javnosti kakav se rat ovdje vodio. Tko ga je vodio i zbog čega''.

Foto: Bljesak.info / Otvoren Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH

''Različite interpretacije događaja iz naše bliže prošlosti, ovog brutalnog rata koji je vođen na ovim prostorima, tu i na području Republike Hrvatske, neće biti interpretiran kako tko želi'', kazao je dodajući kako će postojanje ovog Arhiva onemogućiti različite vrste manipulacija oko proteklog rata.

Foto: Bljesak.info / Otvoren Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH

Milas je posebno istaknuo kako je postojanje ovakvog Centra u Republici Hrvatskoj i rad povjesničara doprinijelo da veliki broj optužnica, kako na domaćem tako i na međunarodnom sudu, budu odbačene.

Foto: Bljesak.info / Otvoren Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH

Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH ovom prilikom istaknuo je  važnost da i hrvatski, kao i druga dva naroda u BiH imaju svoju arhivu o proteklom ratu.

''Na jednak način treba poštivati žrtve na sve tri strane i procesuirati sve odgovorne za ratne zločine. Ovim Centrom napravljen je značajan iskorak u tom pravcu i vjerujem da će  to doprinijeti objektivnijem sagledavanjem rata na području BiH, a dugoročno i pomirbi među narodima u ovoj zemlji'', istaknuo je.

Foto: Bljesak.info / Otvoren Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH

Ovaj značajan projekt, između ostaloga, sufinanciralo je i Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, čiji je predstavnik Dinko Tandara istaknuo kako je idući korak njegova digitalizacija. ''Ovo ministarstvo želi da se sačuva istina o Domovinskom ratu, onakva kakva ona jeste. To se može samo uz pomoć ovih arhiva. Stoga je jako važno sačuvati sve ovo. Idući korak je, nadam se digitalizacija Arhiva'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close