Orden prvog stupnja

Milanu Kučanu visoko crnogorsko priznanje

Vijesti / Flash | 04. 12. 2014. u 20:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uručio je u četvrtak na Cetinju bivšem predsjedniku Slovenije Milanu Kučanu Orden crnogorske zastave prvog stupnja, "u znak poštovanja za sve što je Kučan učinio za sjajne odnose Crne Gore i Slovenije".

Uručujući ovo važno priznanje, Vujanović je rekao kako je Slovenija moćan promotor europskih i euroatlantskih integracija Crne Gore. "Slovenija je razumjela potrebu da Crna Gora bude dio europske zajednice i činila sve da pokaže da ne samo Crna Gora, nego i države zapadnog Balkana, trebaju biti dio te velike europske porodice".

Prema riječima Vujanovića, Slovenija je izvanredan partner Crne Gore u sferi ekonomije. "Naši odnosi, regionalno promatrani, zaista su za primjer. Tome je svakako snažno doprinio sa slovenske strane Kučan. Nije u to vrijeme to bilo ni lako ni jednostavno, a ni politički ni ukupno jeftino", rekao je Vujanović.

Kučan je poručio da ovaj orden predstavlja priznanje ne samo njemu, već i Sloveniji.

"Ono što sam ja radio, radio sam svjestan svoje ljudske dužnosti da pomognemo ostvariti isto pravo koje smo mi tražili za sebe - pravo na samoopredjeljenje, da odlučimo da li ćemo živjeti u svojoj vlastitoj nezavisnoj, suverenoj državi. Ne zbog toga da činimo to protiv bilo koga, nego da bismo mogli živjeti zajedno s drugima", kazao je on.

Kučan je dodao da se takvo njegovo opredjeljenje ne bi moglo realizirati da nije taj pravac podržala i tadašnja politička garnitura Slovenije i sve institucije koje su tada predstavljale i bile angažirane u njenoj vanjskoj politici.

Vujanović je podsjetio da, sredinom prošlog desetljeća, "međunarodna zajednica i Europska unija nisu bile sklone referendumu u Crnoj Gori, a i Srbija i (predsjednik Slobodan) Milošević su bili veliki protivnik. Pa, i pored toga, Slovenija je snažno promovirala potrebu referenduma u Crnoj Gori i ekonomskog osnaženja".

Prema riječima Vujanovića, kao reakcija na takav odnos Slovenije prema Crnoj Gori, u Beogradu je bila donijeta odluka da se blokira komunikacija sa Slovenijom u ekonomskom smislu i da Srbija prestane uvoziti robu iz Slovenije.

"Bila je to odluka koja je pokazivala strukturu ličnosti Slobodana Miloševića i koja je pokazivala na šta je bio sve spreman da bi spriječio samostalnost Crne Gore", kazao je Vujanović.

(Fena) gp

<

Kopirati
Drag cursor here to close