Hrvatska

Milanović: Odluka o "švicarcu" je odluka Vlade, ne treba nam potpora HNB-a

Vijesti / Flash | 12. 09. 2015. u 13:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovije događaje vezane za model konverzije kredita u švicarskim francima u eure komentirao je u Tisnom hrvatski premijer Zoran Milanović. Rekao je kako u ovom slučaju Narodna banka ne odlučuje.

"Na njima je da u klasičnoj, dobroj domobranskoj maniri, jer oni nikad ne preuzimaju odgovornost ni za što, upozore što se sve može teoretski dogoditi. To nije ništa dramatično, nego je temeljna procedura. Banka nije nadležna, ne donosi zakone, ona može pomoći Ministarstvu, što je činila u ovom procesu. Kao što znate, HNB podržava ovaj koncept, a i da ne podržava, mi bismo to učinili", izjavio je premijer Milanović.

Naime, HNB poslao je pismo Vladi u kojem upozorava kako bi zakon koji je donijela da bi pomogla građanima koji imaju kredite vezane za švicarski franak, mogao srušiti tečaj kune i kreditni rejting zemlje te donijeti više štete nego koristi.

U HNB-u procjenjuju da bi ovaj Vladin model mogao izazvati financijsku i makroekonomsku nestabilnost te najavljuju ozbiljne posljedice, poput težeg zaduživanja Hrvatske na međunarodnom tržištu.

Ova reakcija HNB-a ne iznenađuje jer su se u središnjoj banci i dosad uglavnom izjašnjavali protiv konverzije iz franaka u kune.

Iz Vlade su nam potvrdili da je pismo iz HNB-a zaprimljeno, ali ne u Uredu predsjednika Vlade, nego u kabinetu ministra financija.

Ministar Boris Lalovac dosad nije odgovorio na pismo HNB-a, nego samo na pismo osam banaka.

Pisale su Europskoj komisiji i vladama matičnih zemalja. Prvi je reagirao austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling. Za njega ovaj model ima "nacionalistički pristup". Najavio je da će problem uvrstiti na dnevni red luksemburškog neslužbenog sastanka ministara financija te je Hrvatskoj vladi poslao pismo. Poslao sam pismo i Poljskoj i Hrvatskoj. Nastojim dobiti informacije o aktualnom stanju. Poljska je nešto promijenila, u Hrvatskoj je odluku donijela Vlada, ali ne i parlament. Mislim da ti postupci nisu ispravni i protiv njih ću se boriti, izjavio je Schelling.

Premijer Zoran Milanović na to je poručio da mu je draga Austrija... ali mnogo draža Hrvatska.

Kopirati
Drag cursor here to close