Protiv Plenkovića

Milanović odlučan: Ukrajinski vojnici neće se obučavati u Hrvatskoj

Optužiti nekoga ''da radi za Putina, kojeg neki smatraju Hitlerom, to je opasno, to ne govoriš'', naglasio je Milanović.
Vijesti / Flash | 19. 10. 2022. u 16:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovio je u srijedu je svoje protivljenje obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju, a to što ga premijer Andrej Plenković naziva ruskim čovjekom smatra "opasnim".

Milanović je dan ranije rekao da ne podržava obuku ukrajinskih vojnika na hrvatskom tlu te je najavio da će blokirati takvu odluku.

''To nije naš rat''

Glavni razlog za protivljenje obuci Ukrajinaca je taj što Milanović ne želi ''dopustiti da šačica šarlatana i ljudi koji gledaju samo svoje interese, Hrvatsku uvlače u bilo što osim što je minimum korektnosti i solidarnosti koji je Hrvatska već pokazala'', rekao je hrvatski predsjednik u Splitu.

''Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove, to nije naš rat'', dodao je, prenosi Hina.

Naglasio je kako se Hrvatska nije obvezala na obuku Ukrajinaca u sklopu zajedničke politike EU-a jer ona predviđa da se u tome angažira onaj koji hoće, što Hrvatska, dok je on predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga – neće.

Ranije danas hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman ''zajedno s još 20 drugih ministara vanjskih poslova država članica EU-a iskazao načelnu spremnost Hrvatske da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika, a uz Hrvatsku je još 12 zemalja iskazalo spremnost da ta obuka bude na teritoriju njihovih zemalja''.

''Ovdje se ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, ni o kakvom dolasku rata u Hrvatsku. Radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti EU-a kroz misiju pomoći'', rekao je Plenković i kazao da je ''zgrožen'' Milanovićevim izjavama.

Dvotrećinska većina

Ustraje li Milanović u svome protivljenju, premijeru će trebati dvotrećinska saborska većina da to zaobiđe, navodi Hina.

Na optužbe premijera i drugih da radi za Rusiju, Milanović je kazao kako ''to nije njegov svijet'' i da nije povezan ni s Kijevom ni s Moskvom.

Sarkastično je dodao da ga ruski predsjednik Vladimir Putin ''sigurno obožava'' jer je njegovom kritičaru Gariju Kasparovu, šahovskom velikanu s hrvatskom adresom, kao premijer dao državljanstvo u tjednu kad je Putin anektirao Krim.

Plenkovićeve optužbe da radi za Rusiju usporedio je s metodama ''kojima su se služili UDBA, OZNA i KOS''.

Optužiti nekoga ''da radi za Putina, kojeg neki smatraju Hitlerom, to je opasno, to ne govoriš'', naglasio je Milanović.

A meni to govorio premijer koji je ''Rusima predao Agrokor'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close