Mikulić: Nepohodno donijeti novi Zakon o sudskoj policiji

Vijesti / Flash | 08. 07. 2014. u 13:09 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrio je Nacrt zakona o sudskoj policiji, kojim se uređuju nadležnost, ovlaštenja, organizacija, sredstva za rad, rukovođenje, prava i obaveze zaposlenih, radni odnosi, disciplinska i materijalna odgovornost, Odbor Sudske policije i druga pitanja od značaja za njeno ustrojstvo i rad.

Osnovni razlog za donošenje novog zakona je nužnost da se na cjelovit način reguliraju položaj, mjesto i uloga Sudske policije FBiH i predsjednika Vrhovnog suda FBiH koji je odgovoran za upravljanje Sudskom policijom na osnovu Ustava FBiH.

Regulirani su status i vršenje javnih ovlaštenja službenika Sudske policije, a nakon što je od 1. kolovoza 2003. godine u FBiH izvršena reforma krivičnog pravosuđa u okviru reforme krivičnog zakonodavstva u BiH.

''S druge strane, bitno je naglasiti da od 1. kolovoza 2003. godine u FBiH županijska tužiteljstva vode istragu, nakon što je iz kaznene procedure eliminiran istražni sudac, a što nameće nužnost da Sudska policija pomaže kantonalnim tužiteljstvima i Federalnom tužiteljstvu FBiH'', rekao je danas federalni ministar pravde Zoran Mikulić u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

S obzirom na to da je Sudska policija direktno nadležna za pružanje pomoći sudovima i tužiteljstivma, Mikulić smatra da je neophodno donijeti novi zakon kojim će 'kroz novopredložena pravna rješenja biti poboljšan rad Sudske policije, uz očuvanje principa neovisnosti, nepristranosti i efikasnosti sudova i tužiteljstva, kao i nositelja pravosudnih funkcija u FBiH'.

Potreba za unapređenjem organizacije i rada Sudske policije, pored ostalog, proizlazi i iz činjenica koje se ogledaju u novim pojavnim oblicima kriminaliteta, te samim tim povećanja stupnja ugroženosti pravosudnih institucija i nositelja pravosudnih funkcija, te svjedoka u kaznenim postupcima koji se vode u pravosudnim institucijama FBiH.

U Federaciji BiH postoje personalni i drugi kapaciteti za provedbu novog zakona, a njime će, uz određena povećanja kapaciteta, biti poboljšani operativnost i funkcionalnost Sudske policije FBiH, te stvoreni sigurnosni i drugi preduvjeti za nesmetan rad i funkcioniranje pravosudnih institucija i nositelja pravosudnih funkcija.

Nacrt zakona o Sudskoj policiji treba da odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close