Vlada potvrdila

Mijenja se Zakon o kontroli korištenja prava branitelja i invalida

Vijesti / Flash | 04. 06. 2015. u 14:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razlog za donošenje izmjena Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, čiji je Prijedlog na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila Vlada Federacije BiH, primarno je postupanje po obvezama iz presuda Ustavnog suda FBiH od 20. studenog 2012. i 27. ožujka 2013. godine.

Prijedlogom zakona obuhvaćene su i izmjene, odnosno dopune određenih odredbi koje su nužne radi poboljšanja teksta, a predložena su i nova zakonska rješenja.

Među novopredloženim rješenjima je brisanje iz teksta Zakona odredaba koje definiraju tri uredbe po kojima je ranije ostvarivano pravo iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, a umjesto njih je dodan Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata.

Jedna od novina je i ta što je iz članka 9. Zakona, koji se odnosi na uvjerenja koja se stavljaju izvan snage, brisan dio koji govori o uvjerenjima koja su "izdana u upravnom postupku samo na temelju izjava svjedoka, potvrde braniteljske udruge ili na temelju medicinske dokumentacije, a u suprotnosti su s evidencijama o neisplaćenim vojničkim plaćama".

Imajući u vidu da usklađivanje Zakona s presudama nije izvršeno u zakonski propisanom roku od 90 dana (rokovi istekli), te da nije u pitanju složen i obiman zakon, Parlamentu FBiH predloženo je njegovo donošenje po skraćenom postupku, priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close