Brojne zabrane

Migrantima u USK zabranjen prijevoz, okupljanje…

Zaključeno je da se na lokalitet Lipa izmjeste migranti zatečeni izvan smještaja na području grada Bihaća.
Vijesti / Flash | 29. 09. 2020. u 20:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona donijela je zaključke i mjere za odvraćanje daljeg priliva migranata na područje ovog kantona, zabranila njihov prijevoz svim prijevoznim sredstvima, kretanje i okupljanje na javnim površinama, kao i pružanje usluga smještaja migranata.

Na proširenom sastanku operativne grupe u Bihaću, kojem su nazočili predstavnici UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), zaduženo je Ministarstvo zdravstva USK da u srijedu organizira privremeno relociranje maloljetnih migranata iz centra 'Bira' u centar za prihvat ranjivih kategorija 'Borići' u Bihaću, javlja BHRT.

Ove aktivnosti Ministarstvo bi trebalo da provede u suradnji sa Centrom za socijalni rad Bihać, IOM i uz asistenciju kantonalne policije.

Današnjim zaključcima zadužuje se MUP USK i policijski komesar Kantona da, odmah po izmještanju maloljetnih osoba bez pratnje iz centra 'Bira' u Bihaću, organiziraju izmještanje ostalih korisnika tog centra na lokalitet Lipa u Bihaću, a s ciljem zatvaranja kampa 'Bira'.

Zaključeno je da se na lokalitet Lipa izmjeste migranti zatečeni izvan smještaja na području grada Bihaća.

''Zadužuju se ministar unutarnjih poslova i policijski komesar da Uprava policije MUP-a blokira privremeni prihvatni kamp 'Miral' u Velikoj Kladuši, radi sprečavanja daljeg prijema migranata u ovaj kamp s ciljem njegovog gašenja'', navodi se u zaključcima Operativne grupe.

Od Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara zatraženo je da u suradnji sa agencijama UN organizira relokaciju migranata iz centra 'Miral' u slobodne kapacitete kampova kojima upravlja BiH, a van područja Unsko-sanskog kantona, u roku od 72 sata.

Zaključcima se traži od IOM-a da u skladu s potrebama, organizira hitni medicinski transport kao i zbrinjavanje ranjivih kategorija migranata, dok je Crveni križ Kantona zadužen da i dalje organizuje podjelu obroka za migrante u prihvatnim kampovima, te da koordinira humanitarno djelovanje nevladinih organizacija i pojedinca.

Prošireni sastanak Operativne grupe održan je ''zbog pogoršane situacije izazvane posljedicama prekomjernog priliva migranata na ovo područje, čime je ugroženo javno zdravlje, sigurnost i prava građana Unsko-sanskog kantona''.

Kopirati
Drag cursor here to close