Migrantima ograničeno kretanje

Građani Blažuja na ulicama - tko je sljedeći?

Migrantima je danas ograničeno kretanje, a jake policijske snage osiguravaju mjesto.
Vijesti / Flash | 23. 11. 2020. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manja grupa građana okupila se danas u blizini kampa za prihvat migranata u Blažuju kako bi mirnim prosvjedom zatražili hitnu reakciju nadležnih i zaštitu stanovnika poručivši da su upravo oni postali "građani drugog reda".

"Čuli su kada je bilo ubojstvo, čuli su proteste s Ilidže, Hadžića i iz Otesa. Čuli su najavu za današnje prosvjede. MUP KS i PU Ilidža ulažu sve napore. Tražimo da im se ogranični kretanje, kako su to danas učinili, nema nijednog. Tražimo da se smanji broj migranta jer su nas slagali. Načelnik Općine Ilidža rekao je da će ih biti 300, a njih je došlo 3.000. Mi smo građani drugog reda - nosimo maske distancu, uveden nam policijski sat i ne možemo braniti svoju imovinu a našu imovinu pale, uništavaju i u nju provaljuju. Poručujemo ministru sigurnost da je ovo samo opomena", rekao je Almir Išerić, jedan od mještana.

Kazao je kako trebaju otvoriti radnje, banke i prodavnice unutar kampa i da uvedu autobuske linije kako bi išli gdje žele, a s ciljem da se njihovim ženama i djeci omogući normalan život jer ne mogu više.

"Svi smo mi ljudi, mi im pomažemo. Ali nisu svi isti. U našim prostorijama Udruženja invalida su provalili više puta. Jesu li to ljudi?", upitao je.

Građani su napravili 10 zahtjeva. Traže da se broj migranta sa 4.000 smanji na 1.000 i da im se zabrani kretanje poslije 17 sati.

Traže postavljenje ograde oko kampa, te poveaćnje polcijskih patrola i nagažman vojske. Drže transparente s pitanjem "Tko je sljedeći?"

"Kontinuirano čišćenje, deratizacija i dezinfekcija oko centra i ulica ispod kampa. Tražimo zaustavljanje gradnje u centru bez odobrenja općinskih vlasti koja je u punom zamahu. Osigurati prugu. Deportovati migrante u slučaju izvršenja kriivčnih djela. Hoćemo mir i život dostojanstven malog čovjeka jer mi smo građani drugog reda samo zato što živimo u neurbanom dijelu grada", kazali su stanovnici Blažuja.

Podsjetimo, val prosvjeda započeo je nakon ubojstva bh. državljana Jasmina Berovića u naselju Otes prije šest dana. Policija i dalje traga za počiniocem ili, kako je ranije rečeno, njih trojicom koji se terete za ubojstvo i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Migrantima je danas ograničeno kretanje zbog najavljenih protesta, a jake policijske snage osiguravaju prostor oko kmapa.

Inače, ranije su održani i mirni protesti na Ilidži i Otesu. Građani zahtijevaju da se broj migranta na ovom području reducira. Dio njih prebaci u neke druge prihvatne centre, kako bi policija mogla lakše kontrolirati situaciju. Traže i to da se migrantima u određenoj mjeri ograniči kretanje, te da se problematični hitno deportuju u matične zemlje.

Migrantima u prihvatnom centru Blažuj je trenutno onemogućeno kretanje zbog najavljenih prosvjeda. Pojačana je zaštitna ograda ispred Centra koji i danas kao i inače osiguravaju pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close