Sukob na granici

Migranti probili blokadu makedonske policije

Vijesti / Flash | 22. 08. 2015. u 14:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na makedonsko-grčkoj granici došlo je do novog sukoba između specijalne policije i migranata. Migranti su uspjeli probiti policijsku blokadu i više od tisuću ih uspjelo ući u Makedoniju.

Policija je upotrijebila i dimne bombe kako bi spriječila ostatak migranata da uđu u Makedoniju.

Nakon proboja migranti su trčali poljima i krenuli prema željezničkoj postaji u Gevgeliji. Nakon što je jutros tamo ostalo 100-200 migranata sada ih je tamo 1500-2000, javio je telefonom Novinar HRT-a Miro Aščić. Vlakom prema Srbiji iz Gevgelije otišlo 600 migranata.

Nakon jučerašnjeg sukoba makedonske policije i izbjeglica na granici s Grčkom, vlasti u Skoplju počele su puštati u zemlju obitelji s djecom i trudnice. Istodobno na granicu pristižu tisuće novih izbjeglica.

Makedonske vlasti propuštaju onoliko izbjeglica koliko ih stane u vlak prema Srbiji, koji ima samo tri vagona. Prednost imaju obitelji s djecom te stari i nemoćni.

Nakon što su s makedonske strane granice naišli na zatvorena vrata, tisuće izbjeglica bile su prisiljene utaboriti se s grčke strane granice.

Organizacija Liječnici bez granica zbrinula je 10 izbjeglica s ozljedama zadobivenim od policijskih šok-bombi. Kako bi zadržali izbjeglice s grčke strane granice, makedonske snage sigurnosti upotrijebile su suzavac i druga sredstva za rastjerivanje gomile. Mnogi koji su se ipak uspjeli probiti ubrzo su uhvaćeni.

Makedonska vlada ističe da je morala reagirati jer u njihovu zemlju dnevno pristiže do 3500 migranata. To je, poručuju, mnogo više nego što mogu podnijeti.

Procjenjuje se da su u protekla dva mjeseca u Makedoniju pristigle 44.000 migranata. Na dolasku svi se oni moraju registrirati i u 72 sata zatražiti azil ili krenuti dalje. Velika ih većina nastavlja put prema sjeveru i Europskoj uniji.

U tijeku je spašavanje oko 3000 izbjeglica u moru ispred Libije, tvrdi talijanska obalna straža. Pozivi za pomoć stigli su s 18 brodova i gumenih čamaca. Poslano im je sedam brodova Frontexa te talijanske obalne straže i policije. Prema podacima Ujedinjenih naroda, samo ove godine u Italiju je s afričkog sjevera stiglo oko 100.000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close