Neprirodna tvorevina

Mesić: Stanje u BiH nužnim pokazuje potrebu revizije Daytonskog sporazuma

Vijesti / Flash | 09. 02. 2014. u 11:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poručio je sinoć kako razumije motive onih koji zadnjih dana prosvjeduju u gradovima u BiH te njihovo razočaranje situacijom u toj zemlji, ali i naglasio kako se nasiljem ništa neće postići, već da je nužno mijenjati tzv. Daytonski ustroj BiH.

"Razumijem motive onih koji su, pritisnuti stanjem u kojemu su se našli, izašli na ulice. Razumijem njihovo razočaranje tzv. političkom elitom i očaj zbog toga što se izlaz iz situacije ne popravlja, nigdje ne nazire. Golim nasiljem, pljačkom, rušenjem i paležom ništa se, ipak, neće postići", prenosi u priopćenju Mesićevu poruku voditeljica Ureda bivšeg Predsjednika RH Mirjana Pavoković.

Mesić ističe kako s neskrivenom zabrinutošću prati zbivanja u BiH posljednjih nekoliko dana, te smatra kako upravo činjenica da su prosvjedi "čije uzroke moramo razumjeti" prerasli u nasilje, upozorenje da se nešto mora iz korijena mijenjati.

"A to nešto, to je tzv. Daytonski ustroj Bosne i Hercegovine. Sporazum kojega smo svojedobno svi pozdravili, jer je prekinuo krvavi rat, postao je voljom njegovih kreatora ključnom preprekom na putu pretvaranja BiH u funkcionirajuću državu", poručuje bivši hrvatski predsjednik.

Napominje da iako Daytonski sporazum sadrži i klauzulu o potrebi njegovoga nadograđivanja, to se nikada nije dogodilo.

"Umjesto toga na Daytonu i neprirodnim entitetima koje je on stvorio, inzistiralo se kao na nedodirljivoj dogmi, a Visokom predstavniku međunarodne zajednice koji je, formalno, imao ovlasti da premosti sve veću podvojenost unutar BiH, u kojoj su se entiteti, posebno jedan, pretvarali u para-države, uskraćivala se mogućnost da te ovlasti koristi na dobrobit Bosne i Hercegovine i u dugoročnom interesu svih njezinih građana", tvrdi Mesić.

Dodaje kako se građane BiH umjesto toga tretiralo isključivo kao pripadnike konstitutivnih naroda, a entitete za koje ne postoji ni povijesno, ni političko utemeljenje kao neprolaznu vrijednost, mada je nefunkcionalnost BiH kao države svakim danom bila sve očitija.

"Propadanje gospodarstva i privatizacijska pljačka, odnosno vlast tajkuna, korupcija i kriminal bili su samo neizbježni pratitelji takvoga stanja. Smatram da je krajnji trenutak da međunarodna zajednica, a posebno države potpisnice Daytonskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska, shvate potrebu neodgodivog pristupanja reviziji Daytona i pretvaranju BiH u građansko društvo ravnopravnih građana s unutarnjim ustrojem bitno različitim od današnjega.

Nemiri posljednjih dana bili su 'žuti karton'. Ne treba čekati da ulica ispostavi i 'crveni karton'. Tada će biti kasno", zaključuje Mesić.

Kopirati
Drag cursor here to close