Posjeta Sarajevu

Mesić s Komšićem: DF je europski projekt koji ima moju podršku

Vijesti / Flash | 04. 07. 2016. u 14:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić boravio je u posjeti Demokratskoj fronti (DF) danas u Sarajevu, a kazao je da je tu kako bi dao podršku europskom projektu kakav je DF, piše Patria.

Mesić je istaknuo da europski put BiH nema alternativu, a da europsko širenje ne bi smjelo biti zaustavljeno nakon izlaska Velike Britanije iz EU.

''Sada EU treba biti još atraktivnija'', poručio je Mesić.

Važno je i da zemlje koje pretendiraju ulazak u EU trebaju pojačati svoje napore za stvaranje standarda koje traži EU, da se ispune uvjeti i da se što prije prošri EU, da ne bi sada odlaskom Velike Britanije došlo do jednog zastoja, napominje Mesić.

''A to bi bilo loše, jer EU je najatraktivniji gospodarsko-politički klub danas u svijetu. Klub koji objedinjuje Europu, europsko gospodarstvo, tako da Europa i dalje ostaje veliki igrač među Kinom, Rusijom, SAD-om itd. Europska unija, dakle udružena Europa isključuje rat kao političko sredstvo i zato se isplati i treba boriti za proširenje EU, jer kada otvorimo svoje granice onda nema više motiva za rat.

Svi agresori u Europi u svim ratovima uvijek su varali da štite svoju nacionalnu manjinu, a ustvari osvajali su tuđu teritoriju i tako do Slobodana Miloševića, svi su varali. EU kod otvorenih granica isključuje taj motiv, jer svaki narod živi u ukupnosti svog kulturnog korpusa bez obzira na granice'', kaže Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske kaže da je put u Europu svima zanimljiv i da EU mora voditi računa i o perifernim dijelovima.

''Što se tiče BiH najveći zadatak je pred političkim elitama i to je najlakše reći, ali vrlo teško ostvariti. Međunarodna zajednica ne smije odstupiti od svojih obaveza. Daytonski sporazum je zaustavio rat, sa ogromnim brojem žrtava, ali nije uspostavljena funkcionirajuća država. Očito da političke elite to same ne mogu riješiti, ali građani žele da se to riješi. Zato treba angažirati međunarodnu zajednicu. Jer, uvijek postoje još neka žarišta koja međunarodna zajednica rješava, pa kao i ova žarišta sa izbjeglicama'', dodao je Mesić te pojašnjava da treba riješiti žarište, odakle dolaze izbjeglice, jer kada je rat bio u BiH 500.000 ljudi je došlo iz BiH u Hrvatsku, pa su se vratili kada je okončan rat.

''Nije se smjelo dogoditi da eskalira ova situacija na srednjem i bliskom istoku, gdje se jasno vidi da se radi o kontroli izvora i transporta energenata, a floskula je da se nameće razvoj demokracije. Tako u Libiji sada imate dvije vlade, jedna policija drži Aerodrom, a pet plemena ratuje između sebe do istrebljenja...A, imao si jedan režim koji je funkcionirao da li je on trebao na ovaj ili onaj način mijenjati se to je na građanima te zemlje, a sada smo dobili što smo dobili'', dodao je Mesić i dodao da želi ''dati podršku europskom projektu za kojeg se moj prijatelj Komšić zalaže''.

Željko Komšić, lider DF-a kaže da BiH nema luksuz i ne može sebi dopusti da igra bilo kakvu igru kada je u pitanju put BiH ka EU.

''Ohrabrenje je stav kancelarke Angele Merkel pogotovu što je ponuđena i pomoć Njemačke kada je riječ o adaptaciji SSP-a u onom dijelu u kojem konkretno ima problem, a ne u dijelu kako se to predstavlja u BiH, jer su kod nas uspjeli priču o popisu svezati za euopski put. Nama je uvjet adaptacija SSP-a, a pomoć Njemačke u tom smislu na način da bi financirali ono gdje će biti negativnih posljedica je konkretna pomoć i to treba objeručke prihvatiti'', dodao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close