'Stenogrami'

Mesić na predstavljanju 'Stenograma o podjeli Bosne' u Mostaru: Dobro je da postoji suđenje u Haagu

Vijesti / Flash | 01. 07. 2017. u 19:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U hotelu Bristol u Mostaru predstavljena je knjiga “Stenogrami o podjeli Bosne”.

"Ovo je posebno važno iz perspektive Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkih Hrvata, jer stenogrami pokazuju nevjerovano autodestruktivnu, samoubilačku politiku ljudi koji su u tom trenutku predvodili bh. Hrvate", kazao je bosanski franjevac Drago Bojić, naglašavajući da se i danas osjećaju te politike kada je cijeli taj narod ušao u posljednju fazu svoga nestajanja iz ove države.

"U to vrijeme tražio se novi politički dogovor, a Milošević nije želio ni federaciju niti konfederaciju, želio je proširiti Srbiju tako da bude etnički čista i zato je poduzimao sve da smanji nesrpski dio stanovništva. Ja takvu politiku nisam mogao prihvatiti i od početka sam se zalagao za drugu politiku koja je na kraju pobijedila uz mnogo žrtava", kazao je na promociji Stjepan Mesić, sudionik vremena u kojem se knjiga dešava.

Mesić je još kazao da je dobro da postoje ovakvi stenogrami, kao i suđenja u Haagu gdje se utvrđuju činjenice koje se tiču rata u Hrvatskoj i BiH te smatra da bi dobro bilo kad bi to razumjeli i oni koji žele krivotvoriti povijest.

"Kažu, radi se revizija povijesti. Ne radi se o reviziji povijesti, jer se dogodilo samo ono što se dogodilo. Radi se o iskrivljavanju, laži, onih koji znaju da je to laž. Želja je milijun puta ponoviti laž vjerujući da će netko to prihvatiti kao istinu", dodao je bivši hrvatski predsjednik, te kazao kako i danas ima takvih pokušaja jer u Hrvatskoj ide napad na lik i djelo Maršala Tita, a Hrvatske ne bi bilo da nije bilo njega i antifašističkog pokreta.

"Ovo je prvorazredna povijesna građa koja postaje nezaobilazan izvor informacija za sve one koji žele da znaju kako se odvijala agresija na Bosnu i Hercegovinu, kao i pokušaj njenog raskomadavanja. Radi se o dokumentarnoj građi iz ureda, poslije Slobodana Miloševića, jednog od najbitnijih aktera krvavih jugoslovenskih ratova. Ona nedvosmisleno pokazuje da je agresija i pokušaj uništenja Bosne i Hercegovine brižljivo planiran čak i prije nego je počelo izvođenje radova na terenu", kazao je Senad Pećanin, jedan od suradnika pri izradi knjige i večerašnji promotor.

Knjiga Stenogrami o podjeli Bosne sadrži izdvojene tekstove iz ranije objavljenih knjiga “Stenogrami o podjeli Bosne I i II”, u izdanju Feral Tribunea i sarajevskih Dana.

"To su autentični zapisi, transkripti razgovora koje je Franjo Tuđman vodio sa svojim partnerima i suučesnicima u zločinačkom projektu “poboljšavanja granica hrvatske države” u razdoblju 1991 – 1995. godine", priopćili su ranije organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close