Beograd

Mesić: Na jugoslovenskom prostoru mnogi dobro žive od stanja konflikta

"Neki na tome egzistiraju, a mnogi imaju korist", ocijenio je Mesić koji je bio i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ i dodao da se iza navodne brige političara za države zapravo krije "borba za proračun".
Vijesti / Flash | 20. 06. 2020. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da službena Srbija deklarativno priznaje neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali da istovremeno u svemu podržava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu, piše N1.

"Beogradska politika je otprilike ovakva - mi priznajemo BiH, a u svemu podržavamo Dodika koji ne priznaje BiH", rekao je Mesić novinarima na konferenciji ''Dve decenije posle'', u Kući ljudskih prava u Beogradu.

Konferencijom su obilježena dva desetljeća od početka normalizacije odnosa između zemalja dejtonskog četvorougla, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i dva desetljeća postojanja regionalne koalicije nevladinih organizacija Igmanska inicijativa.

Mesić je ocijenio da na jugoslovenskom prostoru mnogi dobro žive od stanja konflikta, koje vraća građane nazad, u vrijeme ratova.

"Neki na tome egzistiraju, a mnogi imaju korist", ocijenio je Mesić koji je bio i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ i dodao da se iza navodne brige političara za države zapravo krije "borba za proračun".

Prema njegovim riječima, pokušaju revizije povijesti ne sudjeluju samo države regije, već i drugi faktori, poput Europskog parlamenta, koji je doneo revizionističku rezoluciju u kojoj osuđuje sve totalitarne režime.

"Ali, Jugoslavija nije bila totalitarni, već autoritarni režim. Ja sam živi primjer da nisu svi socijalizmi bili isti", rekao je Mesić, koji je šezdesetih godina uspio da uđe u Sabor Socijalističke Republike Hrvatske kao kandidat grupe građana.

On je ocijenio da će predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učiniti više koraka ka suradnji u regiji, ali je dodao da ipak sve ovisi tko će formirati hrvatsku vladu, nakon predstojećih izbora, zakazanih za 5. srpanj.

Kopirati
Drag cursor here to close