Veliki dar javnosti

Mešić: Jubilarne nagrade za zastupnike su besmislene

Vijesti / Flash | 30. 06. 2017. u 12:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Opravdan je veliki udar javnosti na velika primanja izabranih dužnosnika u Bosni i Hercegovini i treba učiniti sve da se ta primanja smanje'', izjavio je novinarima Mirsad Mešić, predlagač inicijative za ukidanje jubilarne nagrade za izabrane i imenovane državne dužnosnike, koja je danas bila jedna od točaka dnevnog reda sjednice Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Jubilarne nagrade za zastupnike u PSBiH nazvao je besmislenim.

''Sama činjenica da su godinama zastupnici u parlamentu, dovoljna je nagrada da budu zadovoljni svojim primanjima'', rekao je Mešić.

Osim toga, Mešić tvrdi da plaće zastupnika u parlamentu, kao i plaće izabranih i imenovanih državnih dužnosnika, nisu prilagođene ekonomskom stanju u zemlji i da je potrebno učiniti sve da se to izmijeni.

Međutim, dodao je da postoje i oni koji se protive ovoj inicijativi.

''Svi oni koji govore da je demagoški i populistički smanjivati plaće i naknade, veliki su zagovornici očuvanja tih privilegija'', kazao je, napomenuvši da se to, prije svega odnosi na Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).

Napomenuo je da sve prethodne inicijative u PSBiH za smanjenje primanja nikada nisu dovedene dokraja, osim što su u mandatu 2010.-2012. godine plaće zastupnika bile linearno smanjene za 500 KM.

Ustavom BiH nije predviđeno smanjenje primanja poslanika tijekom mandata, što Mešić ne smatra pametnim rješenjem.

Izslanik SDA Sead Kadić naveo je iznos jubilarne nagrade koji odgovara iznosu prosječne plaće na nivou države, pojasnivši da se dodjeljuje za rad od pet, deset, 15 godina...

Podsjetio je da su se svi zastupnici i izaslanici PSBiH odrekli jubilarne naknade, međutim, dodao je da će ona biti ukinuta samo za izabrane i imenovane državne dužnosnike, dok za one koji rade u parlamentu, kaže Kadić, ostaje.

Osvrnuvši se na inicijative za smanjenje plaća izabranih i imenovanih dužnosnika napomenuo je da je administrativna komisija donijela nekoliko pravilnika koji reguliraju to pitanje te da su ta pravila bila i predmetom revizije.

''Treba razmisliti o paušalima i o još nekim primanjima koje imamo, tako da treba razmisliti o tome da se neke stvari ukidaju'', kazao je.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović smatra da je namjera zakonodavstva u vrijeme kada je donijet Zakon o radu, koji uključuje pravo na jubilarnu nagradu za izabrane i imenovane dužnosnike, bila usmjerena ka zaposlenim u institucijama na državnom nivou.

''Tada se nije mnogo razmišljalo o tome da će i izabrani dužnosnici biti u prilici da dobivaju jubilarne nagrade'', rekao je.

Nović smatra da je potrebno naći adekvatan način da se zakonski riješi ovo pitanje da bi jubilarna naknada bila ukinuta.

Kopirati
Drag cursor here to close