Posjeta

Meron u Tomašici: Stojim na mjestu gdje je počinjen horor

Vijesti / Flash | 25. 11. 2013. u 16:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Veoma je teško za mene da stojim na ovom mjestu, gdje jedna osoba stoji lice u lice s hororom, koji jedan čovjek može da učini drugom čovjeku", izjavio je danas u Tomašici kod Prijedora predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron. Meron je rekao da je počastvovan da je u mogućnosti da ispred ove masovne grobnice može odati počast žrtvama i sastati s članovima njihovih obitelji.

"Moja je iskrena nada da će rad Tribunala u Haagu i nacionalnih sudova u regiji dovesti počinitelje zločina pred lice pravde i ponuditi izvjestan stupanj utjehe za one koji su preživjeli i za obitelji onih koji nisu", rekao je Meron nakon što je obišao ovu najveću masovnu grobnicu do sada otkrivenu.

Posjeta Merona Prijedoru odvija se u sklopu njegove posjete Bosni i Hercegovini, tijekom koje će također sudjelovati na konferenciji povodom obilježavanja dvadesete godišnjice rada Međunarodnog suda, u Sarajevu 26. i 27. studenog.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić ranije je izjavila Feni da je sasvim sigurno da je rudnik Tomašica najveća masovna grobnica koja je do sada pronađena, ne samo u BiH nego i na Balkanu nakon Drugog svjetskog rata. "Informaciju o postojanju masovne grobnice dao je bivši pripadnik Vojske RS-a i pri tome nije tražio nikakvu protuuslugu", rekla je ranije Čengić.

Ekshumacija na ovom lokalitetu traje treći mjesec, a do sada je iz ove primarne masovne grobnice ekshumirano 430 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na području Prijedora u ljeto 1992. godine.

"Nakon ekshumacije posmrtni ostaci žrtava prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje se već uzimaju koštani uzorci za DNK analizu i pripremaju tijela za sudsko - medicinsku obradu. U Šejkovači se nalazi više od 700 posmrtnih ostataka koji su ekshumirani na području Bosanske krajine iz pojedinačnih i masovnih grobnica i čekaju konačnu identifikaciju", kazala je Čengić. Ekshumacijom na lokalitetu Tomašica rukovodi Tužiteljstvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close