Poruke

Meron o ranama u Sarajevu i Šešelju kao zvijezdi

Vijesti / Flash | 27. 11. 2014. u 10:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron ocijenio je u četvrtak u Sarajevu kako se istupima i provokacijama Vojislava Šešelja nepotrebno pridaje prevelika pozornost te istaknuo kako bi o njegovu ponašanju trebale povesti računa prije svega vlasti Srbije.

''Mislim da mediji previše govore o Šešelju dajući mu publicitet kojega ne zaslužuje", istaknuo je Meron te konstatirao kako u cijelom slučaju "postoje brojni nesporazumi".

Objasnio je kako je raspravno vijeće ICTY-a odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu donijelo isključivo na temelju humanitarnih razloga odnosno zbog njegove teške bolesti.

"Raspravno je vijeće imalo ovlasti donijeti takvu odluku, a tužitelj Tribunala na tu se odluku nije žalio pa ta odluka o privremenom oslobađanju nikada nije ni dospjela do prizivnog vijeća ICTY-a", kazao je Meron, koji je danas položio cvijeće i odao počast ubijenoj djeci Sarajeva.

Prema procjenama Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, tijekom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana ubijeno je 1.600 djece.

''Posjeta ovom spomeniku za mene naglašava svu okrutnost rata i patnju civila posebno djece i njihovih roditelja koju su pretrpjeli diljem ove regije. Dok danas promatram ovaj grad vrlo dobro znam da još postoje rane koji su ti sukobi nanijeli'', kazao je Meron.

Naglasio je da uništene kuće i infrastruktura može biti obnovljena, ali gubitak voljenih ostaje uvijek i trajno nenadoknadiv zbog čega suosjeća s roditeljima. Kazao je i da sam zna što znači izgubiti voljene u ratu jer je slične tragedije i sam preživio.

''Obitelji koje su ovdje izgubile svoje najmilije imaju moju najdublju sućut za njihove užasne gubitke. Ovo je za mene vrlo tužan trenutak. Teško je gledati ispisana imena ubijene djece, a posebno sam zahvalan roditeljima koji su došli danas razgovarati sa mnom. Ništa, ali ništa ne može nadoknaditi njihove gubitke'', naglasio je Meron te dodao kako pravda nikada ne može sustići svakoga jer je mnogo onih kojih su počinili strašne zločine.

Kopirati
Drag cursor here to close