Utjecaj Rusija

Merkel: Rusija želi da zemlje Balkana ovise o njoj

Vijesti / Flash | 07. 12. 2014. u 09:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas u intervjuu listu "Welt am Sonntag" optužila Moskvu da pokušava učiniti zemlje zapadnog Balkana ekonomski i politički ovisnima od Rusije, kako bi u toj regiji povećala svoj utjecaj.

Merkelova je u intervjuu također optužila Rusiju da se miješa u unutarnje poslove određenih zemalja koje žele imati bliskije odnose s Europskom unijom.

''Moldavija, Gruzija i Ukrajina su tri naša istočna susjeda koji su donijeli suverene odluke da potpišu sporazume o pridruživanju s EU'', rekla je kancelarka, prenio je Reuters.

''Rusija pravi probleme svim tim trima zemljama'', istakla je njemačka kancelarka, ukazujući na "zamrznute konflikte" u regijama koji traže odcjepljenje poput Pridnjestrovlja, Abhazije i Južne Osetije, kao i na miješanje Rusije u konflikt na istoku Ukrajine.

Službena Moskva je, kako navodi Reuters, iskazala nezadovoljstvo proeuropskim smjerom Moldavije, potvrđenim prošlotjednim izborima na kojima je proruskom kandidatu bilo zabranjeno sudjelovanje, time što je zabranila uvoz moldavskog vina, povrća i mesa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog mjeseca potpisao ugovor o strateškom partnerstvu s Abhazijom, koja traži neovisnost od Gruzije, što je naišlo na oštre kritike NATO-a i EU.

Merkel je u intervjuu nedjeljnom izdanju "Welta" također stala u obranu svoje odluke donesene na summitu NATO-a 2008. godine da Ukrajina i Gruzija ne postanu kandidati za članstvo te vojne organizacije, ali je ponovo ukazala na posvećenost NATO-a obrani zemalja istočne Europe poput Poljske i baltičkih zemalja, koje jesu članice Sjevernoatlantske alijanse, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close