Jan Boehmermann

Merkel odobrila istragu komičara koji je vrijeđao Erdogana

Vijesti / Flash | 15. 04. 2016. u 14:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da je njena vlada dala zeleno svijetlo za kaznenu istragu komičara koji je vrijeđao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Domaćin talk showa, Jan Boehmermann, sada će se suočiti sa sudskim postupkom zbog vrijeđanja Erdogana recitiranjem pjesme na njemačkoj televiziji u kojoj optužuje turskog čelnika za gledanje dječje pornografije i za seksualne akte sa životinjama.

Za razliku od tužbe koje je posebno podnio Erdogan, istraga - koja je zasnovana na mogućem kršenju zakona koji kriminalizira vrijeđanje stranih šefova država - zahtijeva odobrenje njemačke vlade.

Merkel je dodala da će vlada podnijeti prijedlog da se ukine zakon, nazivajući ga "preskupim".

Iako brojni Nijemci smatraju Boehmermannovu pjesmu neukusnom a Merkel ju je osobno nazvala "svjesno uvredljivom", slučaj je izazvao žestoke rasprave o limitima slobode govora u Njemačkoj.

Također je potegao pitanja o sporazumu Europske unije o vraćanju migranata iz Grčke u Tursku, za koji kritičari tvrde da bi mogao učiniti europske čelnike ovisnim o Erdoganu, u njihovom očajničkom nastojanju da okončaju izbjegličku krizu.

Merkel je izjavila u petak da je odobrenje njene vlade za kazneni postupak zasnovano na "uvjerenju u snagu pravne države", prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close