Pad ekonomije

Merkel: Njemačka neće zatvoriti granice izbjeglicama

Vijesti / Flash | 30. 01. 2016. u 16:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da bi nove mjere koje je usvojila njena vlada trebale usporiti protok migranata unutar Njemačke, ali i dodala da je potrebno pronaći rješenje širom Europe, javlja agencija Anadolija.

Merkel je članovima njene CDU stranke na subotnjem zasjedanju u gradu Neubrandenburu kazala da rješenje mora uključivati pouzdanu zaštitu vanjskih granica Europske unije, ali i pravilnu raspodjelu azilanata unutar između članica zajednice, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Kancelarka je odbila zahtjeve pojedinaca da se unutar europske takozvane Schengenske zone uvedu ograničenja za putovanja bez putovnica, rekavši: ''Cijena da našu zemlju u potpunosti zatvorimo automatski se isključuje. Ako je takvo nešto uopće moguće, to bi dovelo do pada u dinamičnoj ekonomiji države kakva je Njemačka.''

Koalicija okupljena oko Merkel u četvrtak je postigla sporazum kojim će se pojednostaviti upravljanje migrantskom krizom u Njemačkoj.

 

Šef talijanske vlade Matteo Renzi je optužio sve one koji žele "uništiti" schengensku zonu slobodne cirkulacije unutar Europske unije da bi time "uništili" Europu i upozorio da im Italija neće dopustiti da to urade, javlja Fena.

''Mi kažemo čvrsto, odlučno i hrabro, da oni koji žele uništiti Schengen žele uništiti Evropu. Nećemo im dozvoliti da to urade'', rekao je Renzi dan nakon susreta o krizi s imigrantima u Berlinu s kancelarkom Angelom Merkel.

 

Kopirati
Drag cursor here to close