U Banja Luci

Memorandumom se obvezali: Entitetske policije će pomagati jedna drugu

Vijesti / Flash | 08. 07. 2015. u 13:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH (FBiH) Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač potpisali su u Banja Luci Memorandum o jačanju policijske suradnje između MUP-a Srpske i MUP-a FBiH.

"Memorandum predviđa borbu protiv terorizma i ekstremizma, razmjenu informacija u vezi sa tim i svim drugim pitanjima u policijskoj suradnji, zaštitu ličnosti koje se posebno osiguravaju u BiH, borbu protiv organiziranog kriminala i svih drugih vidova kriminala", rekao je Lukač novinarima poslije potpisivanja Memoranduma.

Lukač je naglasio da postoji namjera da MUP Republike Srpske i MUP FBiH unaprijede suradnju u policijskim poslovima na svim nivoima. "Memorandum je proizvod sastanka kojeg smo imali ranije u Banja Luci nakon terorističkog akta u Zvorniku i čini mi se da je to do sada jedini proizvod tog sastanka jer u ostalim segmentima nismo vidjeli realizaciju zaključaka koje smo tada imali", istaknuo je Lukač.

Ministar unutarnjih poslova Srpske izrazio je nadu da ovaj memorandum neće ostati samo slovo na papiru, već da će policijska suradnja između dva ministarstva biti stvarno unaprijeđena. Lukač je naveo da Memorandum sadrži i član o zajedničkom formiranju timova u operativnim istražnim radnjama na nivou Republike Srpske ili FBiH u zavisnosti na kom području se dogodilo neko teže kazneno djelo, prenosi Srna.

"Zajednički istražni timovi mogu mnogo da unaprijede borbu protiv organiziranog kriminala i svih drugih vidova policijske suradnje, kao što predviđa ovaj memorandum", pojasnio je Lukač. Ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara rekao je da je Memorandum plod zajedničkih aktivnosti sa zadnjeg sastanka u Banja Luci sa predstavnicima sigurnosnih agencija na nivou BiH.

"Mi smo se tada dogovorili da na nivou dva ministarstva potpišemo ovaj memorandum o suradnji iz kojeg mogu proizaći mnoge aktivnosti na nivou dva ministarstva", rekao je Čampara novinarima.

On je dodao da je interesantan zajednički tim za određene istražne radnje, ističući da bi u narednom razdoblju mogli napraviti zajednički tim koji će se baviti borbom protiv krađe vozila u oba entiteta i za otkrivanje drugih kaznenih dijela koja su predviđena ovim memorandumom. Čampara je pozvao institucije na nivou BiH da što prije krenu u realizaciju formiranja udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

On je rekao da je osnovna svrha Memoranduma uspostavljanje efikasnijih oblika suradnje u oblasti borbe protiv svih oblika kriminaliteta i poboljšanja zaštite ličnosti koje se posebno osiguravaju u BiH, međusobna policijska obuka, rzmjena informacija i policijskih iskustava. Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close