Dan nakon

Mektićeve sigurnosne ocjene: 'Kad hoćemo i možemo'

Vijesti / Flash | 17. 03. 2017. u 13:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je na press-konferenciji da je jučerašnji sastanak premijera zapadnog Balkana, održan u Sarajevu, pokazao sposobnost Bosne i Hercegovine da se uspješno nosi s najzahtjevnijim sigurnosnim izazovima. Sastanak je pokazatelj i da se može raditi zajedno na očuvanju povoljnog sigurnosnog ambijenta, dodao je.

''Dakle, kad hoćemo i možemo, kad radimo zajedno, možemo sve'', izjavio je Mektić povodom toga što su u sigurnosnoj akciji SAMIT 2017 bile angažirane policijske strukture svih razina i svi drugi potrebni subjekti.

Izrazio je zadovoljstvo što će, sudeći barem po zajedničkoj izjavi sudionika, političke implikacije sastanka biti veće međusobno povjerenje u regiji, a svi budući bilateralni odnosi se pozivati na zajedničku izjavu kao na dogovoreni pravni osnov u zajedničkim projektima.

Najvažnije je što će samit doprinijeti povjerenju, što, u konačnici, vodi miru i osjećaju sigurnosti građana, zaključak je Dragana Mektića.

Na press-konferenciji se obratio i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić ustvrdivši također da je ovaj sastanak pokazao kako se BiH može nositi i s najzahtjevnijim sigurnosnim izazovima.

Vilić je zahvalio svim policijskim agencijama za uloženi trud, a građanima Sarajeva za strpljivost i razumijevanje zbog mjestimičnih prekida u gradskom prometu.

Vilićev zamjenik u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i zapovjednik Operativnog stožera akcije SAMIT 2017 Ivica Bošnjak izjavio je da do početka ovog skupa nije bilo nijedne informacije o eventualnom ugrožavanju ni sastanka ni pojedinaca, zaštićenih osoba.

U realizaciji zahtjevih aktivnosti, među ostalim su bili angažirani oko 800 osoba, 147 službenih vozila, dva specijalistička tima za otkrivanje i uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava, službeni psi, pet jedinica za hitne intervencije, dva sanitetska vozila s kompletnim medicinskim osobljem. Izvršen je 91 kontardiverzioni pregled objekata i provjeravano 1.287 pojedinaca koji su imali dodir sa štićenim osobama.

Određeni broj osoba je bio pod operativnim nadzorom, kazao je također Bošnjak potvrdivši da je Operativni stožer kojim je on zapovjedao bio u stalnom zasjedanju.

Kopirati
Drag cursor here to close