Privatni život

Mektić zbog izjava da je Hrvat i da je usvojen tuži medije

Vijesti / Flash | 19. 05. 2016. u 12:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić najavio je na press-konferenciji u Sarajevu da će podići tužbu protiv medija iz Banja Luke koji su plasirali informacije o njegovom privatnom životu, prenoseći izjavu Dževada Galijaševića.

Mektić je podsjetio da je Galijašević putem Mektićevog jedinstvenog matičnog broja tvrdio da on nije Srbin nego Hrvat, što je za Mektića zabrinjavajuće, pitajući "da li sam manje vrijedan ako sam Hrvat", dodajući da Galijašević traži od njega da dokazuje svoje porijeklo i to da li ga je njegova majka rodila.

Mektić je najavio da će se žaliti i Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) koja bi trebala utvrditi ovakav, kako ga je Mektić nazvao, govor mržnje.

''Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) trenutno najveći medijski trovač u BiH koji širi netoleranciju, nacionalizam i plasira informacije fašisoidnog karaktera'', kazao je ministar sigurnosti BiH.

Upitao je zašto se Udruženja novinara iz Banja Luke ne ogradi od takvih medijskih izvještaja, te je potom zaključio da svi ti, kako kaže, degutantni napadi dolaze nakon pokretanja brojnih istraga u vezi s kriminalom i korupcijom.

Kazao je stoga da će se istrage nastaviti te da će istrajati u dokazivanju kriminalnih radnji koje za posljedice imaju, tvrdi Mektić, iznose koje se mjere milijaradama.

Pozvao je i predsjednika Republike Srpske i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da zaustavi takvo plasiranje informacija, tvrdeći da "sve dolazi uz Dodikovu cenzuru".

Obraćanje medijima zaključio je riječima da njemu nije bitno kako se tko izjašnjava nego mu je važno da je čovjek kako bi se radilo za dobrobit budućih generacija za koje neće biti budućnosti, kaže ministar, u "ovakvoj korupciji i kriminalitetu".

Kopirati
Drag cursor here to close