Mektić

'Migranti idu na nekoliko lokacija'

Dodao je da takva imovina nije u vlasništvu države, a niže razine vlasti ne žele dati te objekte državi na korištenje.
Vijesti / Flash | 29. 10. 2019. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovio je danas da je suglasnost nižih razina vlasti potrebna za gradnju prihvatnog centra u kojem bi bili smješteni migranti jer je neperspektivna vojna imovina dodijeljena u vlasništvo entitetskim, kantonalnim i općinskim vlastima.

Dodao je da takva imovina nije u vlasništvu države, a niže razine vlasti ne žele dati te objekte državi na korištenje.

''U tijeku su pregovori oko nekoliko novih lokacija '', kazao je Mektić mada nije želio reći o kojim se točno lokacijama radi, pojašnjavajući da bi se pravljenjem prihvatnog centra omogućilo zatvaranje Vučjaka koji je samoinicijativno, bez odobrenja napravljen kao divlji kamp u kojem je trenutno između 800 i 1.000 osoba.

Predložene neke lokacije

Naglasio je i da mu je premijer Federacije BiH Fadil Novalić na sastanku od prije nekoliko dana predložio neke lokacije, a odabirom jedne od tih lokacija stabilizirala bi se situacija s migrantima u BiH.

Ponovio je da Europska komisija odbila financirati pravljenje prihvatnog centra na privatnom posjedu jer kada migranti više ne budu tu sva uložena sredstava ostaju u privatnom vlasništvu, a za izgradnju kampa potrebno je ulaganje između 1,5 do dva milijuna eura.

Vlasnik hotela Sedra, dodaje Mektić, u kojem su smješteni migranti prima veliku rentu, a u njegovom vlasništvu je i prostor Medenog polja koji je Vlada Unsko-sanskog kantona predlagala kao alternativnu lokaciju.

''Vlasnik je kazao da neće uzimati rentu prve godine, ali mi moramo investirati dva milijuna eura u toj prvoj godini za taj objekat što je više od 100.000 eura mjesečno za vlasnika te lokacije '', kazao je Mektić.

Ministar Mektić govorio je i o drugim temama među njima i o pitanju dolaska bh. državljanja iz Sirije, podsjećajući da je taj proces povratka zaustavljen zbog početka turske operacije "Izvor mira". No, kaže da je prema njegovom saznanjima u tri kampa bilo smješteno 270.000 ljudi, do kojih 100 muškara i 160 žena i djece iz BiH.

Potvrdio je da postoji popis osoba za koje je potvrđeno da su bh. državljani i zatraženo je da se oni prvo izruče BiH, a potom i osobe za koje je raspisana međunarodne potjernice i njih je devet.

''Prihvatili smo da uzmemo i jedno dijete od tri godine čija je cijela obitelj stradala u granatiranju, a ono je pretrpjelo opekotine i potrebna mu je medicinska pomoć. Pristali smo da ga prihvatimo jer ima baku i djeda u BiH i dali smo suglasnost za to dijete da dođe u BiH'', kazao je Mektić.

Međutim, sve ja zasutavljeno zbog operacije u Siriji i više nije bilo kontakata.

Osvrnuo se državni ministar sigurnosti i na izbor novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) napominjući da je to sve još uvijek u rukama Nezavisnog odbora na šta on ne može uticati te će sačekati da mu se u zakonom predviđenom roku dostavi listu najuspješnihih kandidata.

Sankcioniranje RTRS-a i ATV-a

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić odbacio je danas tvrdnje javnog RTV servisa Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) i Alternativne televizije (ATV) koji su izvijestili da to ministarstvo nije odobrilo korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara na Romaniji.

Kako je obrazložio na press-konferenciji u Sarajevu postoji dokumentacija u kojoj je vidljivo da je u roku od 20 minuta, po dobijanju zahtjeva od Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske poslanom 27. listopada iako je požar izbio 23. listopada, odobreno korištenje helikoptera.

''Ovakve vijesti mogu izazvati strah kod stanovnika zbog čega ću zatražiti da se objavi demantij na ovim televizijama, ali i podnijeti prijavu Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) u kojoj ću zatražiti sankcioniranje tih televizijskih kuća'', pojasnio je Mektić.

Sve ovo je, tvrdi, objavljeno bez da je on kontaktiran kako bi objasnio situaciju zbog čega razmišlja i da podnese prijavu zbog klevete i nanošenje štete njegovom ugledu, ali o tome će još razmisliti.

No, bez obzira na, kako kaže, neprofesionalno izvještavanje nekih medija, pozvao je Tužilaštvo BiH, ali i sve sigurnosne i policijske organe da hitno i prioritetno riješe pitanje napada i prijetnji novinarima koji su ključni stub demokratije.

Kopirati
Drag cursor here to close