Bruka i sramota

Mektić: Tadić o poslu obavještajnih agencija i obavještajnog sustava ne zna ništa

“Naš tužitelj treba da ide u Sloveniju, u Novo Mesto, da provjeri sve te navode koji su dati tamo. Nakon toga mi ćemo se oglasiti i o tom trećem dijelu koji je dio tog predmeta”, izjavila je za N1 Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH.
Vijesti / Flash | 21. 04. 2019. u 20:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine određene navode uskoro će istraživati u Sloveniji. Podsjetimo da su se krajem ožujka Veleposlanstvu BiH u Ljubljani sa navodima o pokušaju vrbovanja službi i obavještajaca iz Hrvatske - obratila tri državljanina Bosne i Hercegovine.

“Naš tužitelj treba da ide u Sloveniju, u Novo Mesto, da provjeri sve te navode koji su dati tamo. Nakon toga mi ćemo se oglasiti i o tom trećem dijelu koji je dio tog predmeta”, izjavila je za N1 Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH.

Sve je oštro komentirao državni ministar sigurnosti, obuhvaćen istragom, koji je aferu potvrdio.

“To je bruka i sramota, pogotovo, što će oni navodno ići u Sloveniju i Hrvatsku istraživati nešto. Koja će im obavještajna služba dati te podatke?! Pa to je međunarodna bruka. Neka se prestanu brukati. Dovoljno su se obrukali u što su se upetljali uopće, a nisu se trebali petljati u ovaj slučaj”, kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Riječ je o hitno - po službenoj dužnosti formiranom predmetu nakon objavljenih istraživačkih tekstova online magazina Žurnal. Epilog prvog dijela je naredba o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i konzula Hrvatske u BiH Ivana Bandića jer nije utvrđeno da su učestvovali u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH. Gordana Tadić zaključak državnog Predsjedništva da Hrvatskoj uputi protestnu notu smatra ispravnim i “pravim putem”. No, s obzirom na institucionalne poteze, nije jasno jesu li u Tužilaštvu i Predsjedništvu uopće razmatrali iste povjerljive informacije ove afere.

“Mislim da ovo nije smjelo doći do Tužiteljstva BiH uopće i da su to obavještajne organizacije morale riješiti između sebe, te da nije bilo šta od ovoga trebalo izaći u javnosti što je dovelo do uznemirenja građana u BiH, a Boga mi i u cijeloj regiji”, kazala je Tadić.

“Što se ona petlja u posao obavještajnih organizacija. Nije njeno da se petlja u posao obavještajnih agencija i obavještajnog sustava. Ona o tome ne zna ništa”, komentirao je Mektić.

Govoreći o ovom predmetu glavna tužiteljica osvrnula se i na aferu “diplome” uputivši 'savjet' novinarima – da prije objavljivanja saznanja, radi provjera, sa dokazima dođu u Tužiteljstvo BiH ili neku od policijskih agencija.

Ova izjava je izazvala oštre reakcije istaknutih medijskih radnika. O detaljima obavještajne afere iz BiH uslijedilo je pisanje BBC-a. Slovenački mediji ranije su dio aktera iz bh. afere povezali sa aferom “arbitraža” u Sloveniji, navodeći da je iza prisluškivanja slovenačkih zvaničnika iz 2015. stajala hrvatska SOA.

Kopirati
Drag cursor here to close