Mektić o sastanku s Bishopom

Zamjenik direktora CIA-e u BiH - Nije bilo riječi o naoružavanju u RS-u

Mektić o sastanku s Bishopom
Vijesti / Flash | 26. 04. 2019. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik direktora američke CIA-e Vaughn Bishop sastao se u Sarajevu s predstavnicima policijskih i sigurnosnih agencija u BiH. Među njima su bili i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, kao i ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač. Problem migrantske situacije i zajednička borba protiv terorizma neke teme su o kojima su razgovarali, javlja reporterka N1.

Na skoro dvosatnom sastanku, pored Mektića i Dragana Lukača, nazočio je i Slobodan Nujić iz Službe za poslove sa strancima, zamjenik direktora Granične policije Mirsad Vilić, direktor SIPA-e Perica Stanić te Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije s kojim se Bishop sastao ranije.

Po izlasku iz hotela Holiday, gdje je sastanak održan izjavu su dali ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Lukač je kazao da je sastanak bio izuzetno konstruktivan te da su razgovarali o problemu ilegalnih migracija, zajedničkoj suradnji BiH i SAD kada je u pitanju borba protiv terorizma te o bh. povratnicima sa Sirijskog ratišta.

Ne razgovara se o naoružavanju RS

Također je kazao da na sastanku nije bilo riječi o naoružavanju i pojačavanju vojnih kapaciteta u RS, kao ni o ruskom utjecaju u BiH.

"Mislim da smo se veoma dobro razumjeli, usuglasili, tako da nastavljamo našu daljnju suradnju u cilju zaštite svih naših građana u BiH i njihove imovine. Zaštitu od migranata, ali i onih situacija koje su moguće po pitanju borbe protiv terorizma", kazao je Lukač.

Prema njegovim riječima, sudionici sastanka su se dobro razumjeli i suglasili kada je riječ o nastavku zajedničke suradnje o pitanju zaštite svih građana i njihove imovine u BiH od svakog vida ugrožavanja, bilo da je riječ o organiziranom kriminalu ili ilegalnoj migraciji.

Problem nelegalnih migracija

"S nelegalnom migracijom imamo problem koji će vjerojatno i u budućim godinama egzistirati. Bilo je riječi i o povratnicima sa stranih ratišta na koje posebnu pažnju treba posvetiti da bi se spriječio svaki eventualni teroristički napad koji bi mogli da izvedu upravo ti ljudi", rekao je Lukač.

Ministar unutarnjih poslova RS ukazao je da povratnici sa stranih ratišta moraju da budu pod apsolutnom kontrolom svih sigurnosnih službi u BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je novinarima da je tijekom sastanka ukazano da SAD izražava posebno zanimanje za područje zapadnog Balkana.

"Rečeno nam je da ćemo imati podršku američkih partnerskih agencija", dodao je Mektić, navodeći da je bilo riječi o suradnji u vezi sa svim sigurnosnim izazovima s kojima se suočava BiH, te o njenom intenziviranju.

Neefikasno pravosuđe

Ministar sigurnosti Dragan Mektić, osim migracija i borbe protiv terorizma, naglašava da je Bishopa upoznao s neefikasnim radom Pravosuđa u FBiH te korupcijom i kriminalom u BiH. Mektić je izrazio nadu da će Amerika više pažnje usmjeriti na BiH kada je riječ o miru i stabilnosti.

"Posebno sam nametnuo pitanje ozbiljne korumpiranosti bh. društva jer se ona odražava na sve sigurnosne segmente ovdje", istaknuo je Mektić.

Prema riječima reporterke N1, nakon završenog sastanka u hotelu Holiday, u prostorije su se nazad vratili Dragan Mektić, Perica Stanić i Osman Mehmedagić. Zamjenik direktora američke CIA-e Vaughn Bishop još uvijek ne odlazi iz Sarajeva a večeras će održati i određene sastanke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close