Terorizam

Mektić: Na iračko-sirijskom ratištu 226 državljana BiH

Vijesti / Flash | 12. 12. 2016. u 13:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička suradnja sigurnosnih, policijskih i pravosudnih institucija neophodna je u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, rečeno je danas na skupu u Banjoj Luci o temi „Borba protiv terorizma, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala i korupcije – suradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija“, koji je počeo u Narodnoj skupštini RS-a.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da se na problem terorizma mora odgovoriti transparentno, ne krijući ništa od građana, ali da se ne smije dozvoliti da samozvani eksperti proizvoljno iznose neke neprovjerene podatke.

''Ništa se ne smije kriti, jer će to u jednom trenutku eskalirati u veće probleme. Ali nisam ni za to da kvazi i samoproglašeni eksperti iznose neke podatke o problemu terorizma, a da ti podaci ne odgovaraju stvarnosti'', rekao je Mektić na press konferenciji.

Službeni podaci agencija

Ponovio je da je dosad na iračko-sirijskom ratištu bilo ili je još tamo 226 državljana BiH.

''Trenutno se tamo nalazi 115 osoba, 65 je poginulo i 46 osoba se vratilo. U tijeku je njihovo procesuiranje. Svaka osoba koja se vratila je bila na operativnoj obradi. Raspisano je i 36 potjernica za osobama koje nisu dostupne pravosudnim organima'', rekao je Mektić.

''To su službeni podaci sigurnosnih agencija. Sve ostalo što se spominje nije točno'', dodao je ističući da je današnji skup bio prilika da se otvoreno razgovara i o prevenciji u borbi protiv terorizma, gdje je važna uloga civilnog društva i deradikalizacija.

V.d. direktora Policije Srbije Vladimir Rebić istakao je prijetnje od terorizma i etnički motiviranog ekstremizma, kao i organiziranog kriminala i korupcije, koja se ogleda u aktivnostima organiziranih kriminalnih grupa, koje funkcioniraju po principu transnacionalnosti i prekograničnost, predstavljaju najveću sigurnosnu prijetnju, koja se može zajedno riješiti brzom, iskrenom i efikasnom razmjenom informacija.

Ta suradnja se BiH i Srbije, kaže, odvija putem Interpola i nacionalnih zavoda te izravnoj komunikaciji službi za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma.

''U prethodne tri godine smo razmijenili više od 8.500 informacija, najčešće o imovinskim deliktima i potragama, te trgovinu oružjem i narkoticima i krađu vozilu. Uspjeli smo da u Srbiji uhitimo 42 po tjeralicama BiH, a u BiH je uhićeno 27 osoba. U postupcima ekstradicije iz Srbije su u BiH izručene 52 osobe, a obrnuto 23'', naveo je.

Ne isplati se skrivanje

Rebić uvjerava da ti podaci pokazuju da se kriminalcima ne isplati sakrivanje i da je suradnja policija mnogo bolja nego njihova.

Ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač je naveo da entitetska policija radi svakodnevno na podizanju resursa za odgovor na terorizam.

''Svi teroristički akti koji su dosad izvedeni u BiH vezani su za vehabijsko-selefijski pokret, koji se razvio u proteklih 15 godina u BiH i čak pokrenuo jedan novi vjerski pravac koji nije tipičan za BiH... Taj pokret može nanijeti štetu BiH, jer su svi teroristički akti vezani za njih. Ono što se događa na sirijskom ratištu može da rezultira vraćanjem velikog broja osoba s tog ratišta, koji će nastaviti da razvijaju tu ideologiju'', rekao je Lukač.

Tužitelj Tužiteljstva BiH Dubravko Čampara je istaknuo da se otvoreno i konkretno govorilo o rezultatima borbe protiv terorizma u BiH i fenomenu odlaska osoba iz BiH na strana ratišta i smatra da su ti rezultati jako dobri.

''Govorili smo o dobroj suradnji Tužiteljstva BiH i policijskih agencija iz BiH i Srbije i konkretnim problemima koje imamo na međunarodnom i regionalnom planu'', rekao je Čampara.

Rasprava je, dodaje, bila kvalitetna i donijet će konkretna rješenja za problem ovih kaznenih djela.

Guranje pod tepih

Predsjednik Odbora Narodne skupštine RS-a za sigurnost Milanko Mihajlica smatra da se ne smije dozvoliti da BiH problem terorizma „gura pod tepih“, već mora da osposobljavanjem institucija postigne rezultate koje očekuju građani.

''Neophodno je pristupiti izmjeni zakonodavnog okvira na nivou BiH, usvojiti zakon o borbi protiv terorizma i o ovom problemu što više razgovarati'', dodao je Mihajlica uz uvjeravanje da BiH ima kapacitete za borbu protiv terorizma.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović je naveo da je terorizam globalni problem i zato su neophodni i odgovori, a to je suradnja i prevencija.

Naveo je da je u novom Kaznenom zakonu RS-a uvršteno pitanje financiranja terorizma tretirano, kao i da je drugi važan segment tretman osoba koje su optužene za krivična djela.

U radu ove tematske sjednice sudjeluju ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, v.d. direktora Policije Srbije Vladimir Rebić, zamjenik direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Trifko Buha, tužiteljica Tužilaštva RS-a Živana Bajić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić, predstavnik SIPA-e, predstavnici Odbora za sigurnost Skupštine Srbije: Marko Blagojević, Aleksandar Marković i Momčilo Mandić, predsjednici odbora Narodne skupštine RS-a, predstavnici nevladinog sektora.

Sjednica je podijeljena na dva panela. Prvi panel „Borba protiv terorizma – suradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija“, a drugi panel o temi „Borba protiv organiziranog kriminala i najtežih oblika gospodarskog kriminala i korupcije – suradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija“.

Kopirati
Drag cursor here to close