Nastavak postupka

Mektić komentira Salihovićevu najavu tužbe: Drago mi je da nije ostao imun

Vijesti / Flash | 06. 03. 2017. u 16:30 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku disciplinskog postupka protiv Gorana Salihovića, suspendiranog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH danas su pred Prvostupanjskom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) saslušani tuženi Salihović, te uposlenici njegovog ureda Hasan Pleh i Emil Pinkas.

Kako je Feni kazao Salihovićev odvjetnik Rifat Konjić, i ovo ročište, kao i prethodno na kojem su saslušani tužitelji Tužiteljstva BiH - Božo Mihajlović, Dubravko Čampara, Eldina Biuk i Mirza Hukeljić, bilo je zatvoreno za javnost.

Postupak bez javnosti

Ponovno je izrazio negodovanje zbog vođenja ovog postupka bez nazočnosti javnosti, navodeći da je to u ovom slučaju neprimjereno, te da se na taj način stvara pogrešna predstava u javnosti, piše Fena.

Dodao je da je zadovoljan iskazima saslušanih svjedoka.

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, te omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje suca ili tužitelja…

Podsjetimo, mediji prenose da je tuženi Salihović uoči ročišta pred Prvostupanjskom disciplinskom komisijom najavio da će tužiti ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog klevete, a na te navode, u međuvremenu, je reagirao ministar Mektić, navodeći da je Salihović direktno umiješan u urušavanje pravosudnog sustava BiH.

Mektić: Salihović greškom u Tužiteljstvu

Naime, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je suspendirani glavni tužitelj BiH Goran Salihović "nečastan čovjek koji je grubom greškom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, nažalost, došao u Tužiteljstvo BiH".

''Za vrlo kratko vrijeme zbog te grube greške VSTV-a, učinio što je učinio, uvukao kriminal i korupciju u Tužiteljstvo BiH'', rekao je Mektić.

Zbog toga smo, dodao je, dobili nesposobnu instituciju koja nije u stanju da se ozbiljno uhvati u koštac niti s jednim koruptivnim predmetom.

Komentirajući izjavu Salihovića da neće ostati imun na nedavne Mektićeve izjave te da će ga tužiti zbog klevete, ministar sigurnosti BiH kazao je da bi volio da Salihović "ne ostane imun na sve što sam govorio".

''To mi daje nadu da bi se mogao promijeniti, ali valjda nabolje'', rekao je.

Također, Mektić je najavu tužbe Salihovića da će tužiti ministra sigurnosti zbog klevete, kazao da će "uvažiti ono što Salihović kaže i otići kod liječnika te javnost obavijestiti je li bolestan ili nije".

Mektić smatra da se hitno mora tražiti izlaz iz sadašnje situacije, jer nepostojanje pravne države urušava i Ustav i zakone te udara direktno na slobodu i prava građana.

To, kaže, potvrđuje i izvještaj State Departmenta koji je prepoznao da je ključni problem u BiH nepostojanje adekvatne borbe protiv korupcije u pravosuđu i pravosudnim institucijama.

Inače, kako piše Fena, postupak protiv Salihovića počeo je 27. siječnja, ulaganjem materijalnih dokaza disciplinskog tužitelja, a naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 5. travanj, kada bi trebalo biti saslušano još pet svjedoka.

Kopirati
Drag cursor here to close