Ročište

Mehmedika, Berković i Mezetović negirali krivicu za neovlašteni promet oružja

Optuženi su potvrdili da su pročitali optužnicu, te da su svjesni djela koja im se stavljaju na teret i mogućih sankcija za navedena djela.
Vijesti / Flash | 25. 06. 2021. u 13:12 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edin Mehmedika, Rifet Berković i Asmir Mezetović, optuženi za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, negirali su krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine, dok se optuženi Haris Špago nije pojavio na ročištu.

Optuženi su potvrdili da su pročitali optužnicu, te da su svjesni djela koja im se stavljaju na teret i mogućih sankcija za navedena djela.

''U pogledu krivice za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret, prvooptuženi, trećeoptuženi i četvrtooptuženi negiraju krivnju'', kazala je sutkinja za prethodno saslušanje Enida Hadžiomerović.

Ona je rekla da je optužnica potvrđena 17. svibnja, a da su prigovori Obrane nakon potvrđivanja optužnice odbijeni.

Optuženi Haris Špago se nije pojavio na izjašnjenju o krivici. On nije prisustvovao ni ranijim ročištima, kada je objašnjeno da je Sud obaviješten da osumnjičeni ''odbija da se sprovede u prostorije Suda BiH'', a kao razloge navodi takozvani ''detaljan pretres'', dok je njegov branitelj ranije naveo da Špago ne prisustvuje ročištima ''zbog pregleda prilikom ulaska u Sud koji vrijeđa njegova vjerska uvjerenja''.

Državno tužiteljstvo podiglo je 7. svibnja optužnicu protiv Mehmedike, Špage, Berkovića i Mezetovića koja ih tereti za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe.

Njih su u siječnju 2020. uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dok je iz Tužiteljstva tada priopćeno da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Europske unije (EU), gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Špago je ranije, skupa s još dvije osobe, bio optužen za pomoć Naseru Palislamoviću nakon terorističkog napada na zgradu policije u Bugojnu u lipnju 2010. godine, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je teže i lakše ozlijeđeno više njegovih kolega. Palislamović je kasnije oslobođen optužbe, dok je krivični postupak protiv Špage obustavljen.

Kopirati
Drag cursor here to close