Uloga županija

Mehanizam koordinacije: Strah da manjina ne majorizira većinu

Vijesti / Flash | 10. 11. 2015. u 08:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog mehanizma koordinacije, koji se pred Vijećem ministara našao 2013. godine te je i dalje osnova za zaključivanje konačnog dokumenta, za SDA je neprihvatljiv, potvrdio je za Nezavisne novine potvrdio Safet Softić, jedan od potpredsjednika SDA, odgovarajući na medijske spekulacije o ulozi i poziciji njegove stranke kada je u pitanju ovaj ključni dokument za europski put BiH.

Manjina majorizira većinu

Naime, kao što je poznato, dio političkih faktora žestoko se protivi postojećem prijedlogu po kojem bi deset federalnih županija imalo pravo veta po pitanjima europskih integracija, obrazlažući svoj stav zaključkom da bi u tom slučaju "manjinske županije i narod u Federaciji BiH majorizirali većinski".

Pozicija SDA po ovom pitanju posljednjih mjeseci bila je nedefinirana te u ovom trenutku i dalje nije najjasnije hoće li SDA podržati moguće rješenje po kojem bi se županijama dale jednake ovlasti kao ostalim razinama odlučivanja, navode Nezavisne.

Softić kaže kako je potrebno da se u postojeći prijedlog, koji je u fazi usuglašavanja, uvedu "funkcionalne izmjene" te se da dokument uskladi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Dakle, u ovoj formi u kojoj je dokument bio 2013. na Vijeću ministara, on je za SDA neprihvatljiv, jer predviđa da 40 ljudi prisustvuje sastancima tog tijela i da svi moraju biti 'za' kako bi nešto bilo prihvaćeno", kaže Softić te poručuje da sve mora biti funkcionalnije.

"A u kojoj je fazi usuglašavanje, to morate pitati Denisa Zvizdića", rekao je.

Treći entitet na tacni

Najžešći kritičar postojećeg dokumenta je DF Željka Komšića, iz kojeg su više puta poručili da bi potpis SDA na ovakav dokument bio "izdaja vrijednosti iz 1992. godine i predaja trećeg entiteta HDZ-u na tacni".

''Naš stav je jasan, veto ne dolazi u obzir, jer ne mogu županije koje imaju 200.000 stanovnika u stvarima koje se tiču svih imati jednaku težinu kao županije s dva milijuna ljudi", kaže Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a.

Zaključuje da u institucijama postoji mjesto za zaštitu kolektivnog interesa.

"To je Dom naroda i ne možemo sada imati dva. I ne postoji način da se to uradi, a da se ne završi getoizacijom 75 posto građana FBiH", tvrdi Suljagić.

S druge strane, Nikola Lovrinović, član Predsjedništva HDZ-a, podsjeća na jasan zahtjev HDZ-a da se poštuju ustavne ovlasti tijela vlasti BiH.

"Županije nisu tu da bilo što blokiraju, osim namjere DF-a i i SDP-a da centraliziraju državu i pretvore je u građansku. Vrlo slikovito je to objasnio sam gospodin Zvizdić, rekavši da se poštuju ustavna ovlaštenja svih razina vlasti i da se istima ništa ne dodaje, ali i ne oduzima. Dakle, ne može se raspravljati o nečemu što je ovlast županije, jer županije ništa neće blokirati, samo će se o svojim ovlaštenjima pitati", kaže Lovrinović.

Stranke iz RS se, navode Nezavisne novine, drže podalje od federalnih političkih usaglašavanja kada je u pitanju mehanizam, poručujući da je za njih ključno da RS ima pravo veta.

Kopirati
Drag cursor here to close