Krišto

Mehanizam koordinacije nema nikakve veze ni s prvim ni s trećim entitetom

Vijesti / Flash | 20. 01. 2016. u 12:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u razgovoru za Anadoliju istaknula je kako je predaja aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u Europsku uniju nužna.

"Ne možemo reći ni da je žurno, jer o tome već pričamo i o tome smo govorili i ako postoji izvjestan napredak Bosne i Hercegovine na tom europskom putu i ako bi u ovom trenutku to bio nekakav iskorak smatram da bi to prije svega bilo pozitivno i dobro za Bosnu i Hercegovinu i njene europske procese", istaknula je Krišto.

Dopredsjednica HDZ-a BiH ustvrdila je kako su navodi da se kroz uspostavu mehanizma koordinacije, kao jednog od uvjeta koje je pred BiH postavila Europska komisija u smislu postizanja kredibilne aplikacije za članstvo, žele osigurati startne osnove za preustroj FBiH "politička priča kao i u mnogo drugih stvari".

"Ne vidim niti jednog razloga da netko spominje niti prvi niti treći, niti ovaj niti onaj entitet. Mislim da odluka o uspostavi mehanizma koordinacije uvijek i treba da se temelji na sadašnjem ustavnom ustroju. To je jasna priča i što se tiče i stava HDZ-a BiH mi smo na tome inzistirali i to nema nikakve veze sa bilo kakvim entitetima. Kada priču o ustavu promijenimo naravno da će biti drugačije. Ali sada, kakve veze ima uspostava mehanizma koordinacije sa uspostavom ili preustrojem Federacije BiH ili bilo čega. Jednostavno dok je ovakva ustavna struktura i ustavna nadležnost počevši od BiH, preko entiteta uključujući unutar FBiH kantone mora se poštovati", navela je Krišto.

Izmjena Statuta Grada Mostara


Kao članica Interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH Krišto je istaknula da izbora u Gradu Mostaru "ne može biti dok se ne provede odluka Ustavnog suda BiH kojom su suspendirani određeni članovi Statuta Grada Mostara". Stoga navodi da što se tiče provedbe presude Ustavnog suda BiH za Grad Mostar mora uslijediti izmjena Statuta Grada Mostara, odnosno Izbornog zakona BiH.

"Što se tiče razgovora oko implementacije te odluke i promjena koje se tiču izbornog zakonodavstva Interresorno povjerenstvo radi, ali moram konstatirati da do ovog momenta smo usuglasili neke stvari koje su, ja bih rekla, više čisto pravne ili su tehničke i utiču na poboljšanje nekog procesa u Izbornom zakonu BiH. Što se tiče nekih krupnijih političkih pitanja do ovog trenutka nemamo usuglašene nikakve stavove niti kada je u pitanju presuda Europskog suda za ljudska prava iz Stasbourga niti kada je u pitanju odluka Ustavnog suda BiH. Istina da činimo sve, u ime HDZ-a BiH, da kroz razgovore na političkoj razini, a i kroz Interresorno povjerenstvo i nudimo rješenja koja su, ja bih rekla, dobra za sve i ne vidim niti jednog razloga zašto ne bi bila prihvatljiva, a bila bi iskorak i u interesu BiH, njenih konstitutivnih naroda i građana", navela je Krišto.

Stav SIPA-e


Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH potvrdila je da što se tiče procedure u smislu imenovanja, odnosno popune Vijeća ministara BiH u Parlamentarnoj skupštinu BiH još nije dostavljen prijedlog odluke od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
"Shvatila sam da je predsjedavajući Vijeća ministara dobio prijedlog kandidata za imenovanje, odnosno popunu Vijeća ministara BiH. Sukladno zakonskoj proceduri ti kandidati idu na provjeru. U ovom trenutku ja vam mogu reći što se tiče i provjera u smislu procedura i pravne legislative nadležne institucije, konkretno Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava istinitost navoda kandidata koje su naveli u svojoj prijavi i ja tu ne vidim ništa sporno. Stav SIPA-e je nama važan", istaknula je Krišto.

Što se tiče pitanja, a odnose se na određene prijedloge kandidata za ministre (Bakira Dautbašića koji se nalazi u pritvoru pod sumnjom da je ometao rad pravosuđa utičući na svjedoke) u smislu neke procedure koja se tiče kaznenog zakonodavstva Krišto je rekla da o tome ne bi govorila.
"Spadam u red onih da poštujem presumpciju nevinosti. Dok se ne dokaže suprotno osoba nije kriva. Postoji i treća dimenzija o čemu i mediji i svi oni koji su zainteresirani to prate znaju, a to je stav političkih stranaka koga kandidiraju. To je sada isključivo njihova stvar i njihovo pravo. Hoću da kažem da kada je u pitanju ovakva jedna procedura postoji nešto što je prijedlog stranaka koje čine parlamentarnu većinu. Oni su dostavili svoje prijedloge i ti će prijedlozi proći nekakvu proceduru. Sve dok se ne utvrdi nešto u smislu nekakve odgovornosti je u biti tako kao što je danas", navela je Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i dopredsjednica HDZ.a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close