Presuda

Međunarodni sud pravde proglašen nadležnim za ukrajinsku tužbu protiv Rusije

Rusija negira umješanost u obaranje putničkog aviona, ali je međunarodna istraga optužila trojicu Rusa i Ukrajinca zbog njihove navodne uloge u smrtonosnom raketnom napadu.
Vijesti / Flash | 08. 11. 2019. u 19:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pravnoj pobjedi za Ukrajinu, najviši sud Ujedinjenih nacija presudio je u petak da ima jurisdikciju u tužbi koju je podnijela Ukrajina i koja navodi da je Rusija kršila sporazume o borbi protiv financiranja terorizma i rasne diskriminacije u istočnoj Ukrajini i na Krimu.

Odluka Međunarodnog suda pravde znači da će proces, kojim se otvara novi zakonski front u zategnutim odnosima između Rusije i Ukrajine, biti pokrenut.

Rješenje spora najvjerojatnije će potrajati mjesecima.

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova, Olena Zerkai, pokazaal je prstima znak pobjede dok je napuštala sudnicu kako bi se obratila novinarima.

''Mislim da je ovo pobjeda vladavine prava jer smo ostvarili veliki rezultat'' kazala je.

''Rusija će se smatrati odgovornom i morat će da prezentira svoj mišljenja i stavove i ne može izbjeći odgovornost za sva kršenja'', dodala je Zerkal.

Presuda je  limitirana na pitanje jurisdikcije i ne bavi se meritumom ukrajinskih pritužbi u slučaju, koji je vezan za rusko naoružavanje pobunjenika u istočnoj Ukrajini i kršenje prava etničkih Tatara i drugih manjina nakon njene aneksije Krima.

Kijev se obratio sudu u siječnju 2017. ''tražeći od sudaca da narede Moskvi da prekine s financiranjem pobunjenika i da isplati odštetu za napade, uključujući i obaranje aviona Malaysia Airlinesa na Letu 17 na nebu iznad istočne Ukrajine 19. srpnja 2014. kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade''.

Rusija negira umješanost u obaranje putničkog aviona, ali je međunarodna istraga optužila trojicu Rusa i Ukrajinca zbog njihove navodne uloge u smrtonosnom raketnom napadu.

Zerkai je kazala kako presuda znači da će slučaj obaranja H17 sada biti uvršten u ukrajinsku tužbu.

Kazala je da je Rusija osporila međunarodnom sudu da kazneno goni odgovorne za obaranje H17, ''ali će ovaj sud saslušati taj slučaj i moguće je da će imati utjecaj na rusku poziciju u Vijeću sigurnosti i mi ćemo ostvariti pravdu''.

Ukrajina je također zatražila od sud da naredi Rusiji da prekine diskrminaciju etničkih Tatara na Krimskom poluotoku.

Presude Međunaroidnog suda pravde, najviše sudske instance UN-a, konačne su i obvezujuće za države, prenosi Associated Press.

 

Kopirati
Drag cursor here to close