Sretno

Međunarodni je dan civilne zaštite

Ako svaki pojedinac u društvu nije svjestan opasnosti i posljedica nastanka nesreće onda se mogu očekivati brojne žrtve i dugoročne materijalne posljedice…
Vijesti / Flash | 01. 03. 2021. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas, 1. ožujka, obilježava se Međunarodni dan civilne obrane i zaštite.

Ustanovljen je odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne obrane/zaštite 1990. godine, kojom se slavi 1. ožujka kao dan stupanja na snagu Ustava ICDO na taj datum 1972. godine.

Obilježavanje ovog datuma ima za svrhu skretanja pažnje svjetske javnosti na krucijalnost društvene funkcije civilne zaštite i podizanje javne svijesti o prevenciji opasnosti i pripravnosti za samozaštitu i odgovor na opasnosti i nastanak prirodnih i antropoloških nesreća, kao i davanje zasluga naporima, žrtvama nesreća i uspjesima nacionalnih službi civilne zaštite u odgovoru na nesreće.

Civilna zaštita potiče od svakog građanina u zajednici i društvu, a okrenuta je u svojoj funkciji većinom kolektivitetu.

Svijest o nesrećama je vrlo bitna jer nesreće često pogađaju velika naseljena područja uslijed nepoznavanja opasnosti i nespremnosti za samozaštitu i pomoć drugima. Ako svaki pojedinac u društvu nije svjestan opasnosti i posljedica nastanka nesreće onda se mogu očekivati brojne žrtve i dugoročne materijalne posljedice i gubitak vitalnih prirodnih resursa.
Bosna i Hercegovina je članica ove Organizacije od travnja 1994. godine, na osnovu ocjene ove Organizacije da je Civilna zaštita Bosne i Hercegovine tijekom ratnih razaranja ispoštovala humanitarne principe i sve odredbe Ustava ICDO i Humanitarne povelje.

Kopirati
Drag cursor here to close