Javna rasprava u Mostaru

Međunarodni forum Bosna: Što manje bosanstava, više srpstva i hrvatstva

Vijesti / Flash | 11. 04. 2017. u 14:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna organizira javnu raspravu "Bosanski identitet i država u 20. stoljeću: U osporavanjima i razaranjima".

Rasprava će se održati u Centru za kulturu Mostar (Rade Bitange 13) 21. travnja, s početkom u 17.30 sati, priopćeno je iz Međunarodnog foruma Bosna.

"Bosansko pitanje je sadržaj europske politike i kulture u dugome vremenu. Moderni raspleti imperijalnih sukoba u Bosni i oko nje proizveli su različite oblike političkog i kulturnog antibosanstva. Tako je nastao geopolitički paradoks: što manje bosanstava, više srpstva i hrvatstva u Bosni", navodi se u priopćenju.

Na tome paradoksu, navodi se dalje, temeljena su osporavanja, razaranja i posvajanja gotovo svega bosanskog u gradnji političkih ideologija i njihovih državnih imaginacija, a sve to prate groteskne pojave pseudoznanosti ideologijskih tumačenja svega bosanskog.

U javnoj raspravi sudjelovat će predsjednik Centra za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna Taner Aličehić, istraživač povijesti oblikovanja nacionalnih identiteta u jugoistočnoj Europi Đenan Galešić, predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćeahjić te sveučilišni profesori Husnija Kamberović i Krsto Mijanović.

Zašto je pitanje o Bosni tabuizirano tijekom 20. stoljeća? Jesu li nacionalističke elite tim tabuiziranjem doprinosile oslobađanju naroda na koje su se pozivale? Je li otvaranje svih sadržaja bosanskog pitanja moralni i politički imperativ pred filozofima politike i kulture? O navedenim i drugim pitanjima uvodno će govoriti Taner Aličehić i Đenan Galešić. U raspravi će sudjelovati Kadrija Hodžić, Husnija Kamberović, Rusmir Mahmutćehajić i Krsto Mijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close