Slučaj Mahira Rakovca

Međunarodna škola tužila Lovrenovića i Mahmutović

Vijesti / Flash | 23. 04. 2016. u 13:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna škola Sarajevo tužila je za klevetu Dubravka Lovrenovića i Alisu Mahmutović nekoliko tjedana nakon što je glavna tužiteljica Tužiteljstva KS Dalida Burzić priopćila da prema rezultatima istrage samoubojstva dječaka Mahira Rakovca, nije bilo elemenata kaznenog djela.

Lovrenović i Mahmutović su u pismu medijima naveli da je visina odštetnog zahtjeva ukupno 200.000 KM.

''Toliko, naime, prema njihovoj procjeni, iznose duševne boli koje smo im prethodno, uz obilje materijalnih dokaza, prouzročili javno govoreći o okolnostima koje su prethodile smrti njihovog dugogodišnjeg učenika, a našega sina i posinka, Mahira Rakovca. Oni izgleda sve mogu pretvoriti u novac, i bol i mržnju, i ljubav i svaku emociju'', navodi se između ostalog u pismu.

Podsjećamo, Mahir Rakovac je sredinom prosinca prošle godine izvršio samoubojstvo skočivši sa osmog kata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije javnosti, organizirani su prosvjedi širom zemlje, a pokrenuo je i pitanja oko vršnjačkog nasilja kao sve češće pojave u bh. društvu.

U rezultatima istrage koji su predočeni javnosti naglašeno je da nijedan dokaz ne upućuje na to da je nad maloljetnim Mahirom Rakovcem izvršeno silovanje niti kazneno djelo.

Mahirova majka i očuh su nedugo nakon smrti Mahira pokrenuli brojne tirbine kako bi se ovakvi slučajevi spriječili, te su iznijeli detalje koje su saznali nakon Mahirove smrti. Alisa Mahmutović, majka tragično nastradalog dječaka Mahira Rakovca medijima u Mostaru je rekla kako je za nju jedina utjeha i pravda zbog gubitka sina promjena legislative, odnosno odgovornost onih koji su počini nasilje nad Mahirom.

''To znači donošenje takvog zakona da maloljetnici kada navrše 18 godina odgovaraju za ono što su uradili, ako se vještačenjem utvrdi da su svjesni onog što čine, a Mahirovi zlostavljači su toga itekako bili svjesni. To je za mene pravda'', kazala je Mahmutović.

Dodala je kako će se usredotočiti i na organiziranje fondacije u koju će biti najbolji stručnjake iz regije i Europe kako bi pomogli onima koji su bili ugroženi kao Mahir.

Kopirati
Drag cursor here to close