strašni islam

Medijski strah od islama postao opsesija

Vijesti / Flash | 07. 09. 2015. u 15:05 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portretiranje "strašnog islama" u literaturi i medijima je postalo "opsesija," kaže kontroverzni francuski pisac Michel Houellebecq u intervjuu za Guardian povodom izlaska engleskog prijevoda njegove knjige "Podčinjenost" u kojoj opisuje imaginarnu Francusku iz 2022. godine u kojoj vladaju islamski zakoni, a žene lica skrivaju velom.

Pisac u razgovoru kaže da je postojan priliv knjiga i naslovnica magazina koje "igraju na strah od islama efektivno postao opsesivan".

Upitan pridonosi li navedenom i njegova knjiga, Houellebecq odgovara da je to neosporno. "Ali ja ne osjećam potrebu za isprikom. Nemoguće je povećati proporcije već dane islamu u vijestima. Mi smo već blizu 100 posto," kaže.

Pisac je odgovorio i na pitanje smatra li se islamofobom: "Vjerojatno da, ali riječ fobija znači strah, a ne mržnju," rekao je pa dodao da strahuje od terorizma i da se čini kako je "sve što je na zapadu moglo krenuti po zlu, već krenulo po zlu".

Čak i ako su teroristi majušan broj ljudi, oni često predstavljaju "odlučnu manjinu koja stvara povijest".

Šira hrvatska javnost je Houellebecqa upoznala zahvaljujući sporu oko sigurnosti koji je popratio izvedbu predstave "Elementarne čestice" na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, a koja je utemeljena na njegovom istoimenom romanu, podsjeća index.hr

Roman "Elementarne čestice" kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Michela Houellebecqa objavljen je 1998. godine i uprizoren je u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku , Španjolsku i Hrvatsku. Roman je pisan sirovim i brutalnim jezikom i smatra se svojevrsnim esejom o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close