Nepropisno odlaganje

Medicinski otpad - opasnost u Mostaru za koju nikog nije briga

Vijesti / Flash | 14. 01. 2015. u 13:32 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šprice, infuzije, igle samo su dio odbačenog medicinskog otpada kojeg je vjetar raznio po dvorištu Centra za djecu s posebnim potrebama Los Rosales.

U kontejner za ''obično'' smeće nepropisno je odbačen medicinski otpad koji pripada bolnici RMC Safet Mujić, a koji bi se trebao odlagati u krugu Javnog poduzeća Deponija d.o.o. Mostar.

''Prema Pravilniku o upravljanju medicinskim otpadom, obveza svake zdravstvene ustanove je da izradi Plan upravljanja medicinskim otpadom koji će primjenjivati. Svaka zdravstvena ustanova mora poštovati ovaj Pravilnik, veoma infektivni otpad zahtjeva toplotnu ili kemijsku sterilizaciju prije nego se pomiješa s ostalim infektivnim otpadom. U kontejnerima je često medicinski otpad povezan s komunalnim, kojeg moramo i sami izdvojiti jer šteti našim mašinama'', rekli su za Bljesak.info iz Deponije d.o.o Mostar.

U nekoliko navrata pokušali smo kontaktirati RMC Safet Mujić, no u tome nismo uspjeli.

Prema dostupnim podacima, najveće zdravstvene ustanove u Hercegovačko-neretvanskoj županiji godišnje proizvedu oko 36 tona neopasnog i čak 50 tona opasnog medicinskog otpada koji završava na gradskim deponijama cijele županije, potvrđeno je ranije za medije u Županijskom ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Ova činjenica je ne samo ekološki nego i zdravstveni problem u HNŽ-u. Pomoćnik ministra za zaštitu okoliša Zejnil Trešnjo za medije je kazao kako nijedna bolnica u HNŽ-u nema uređaj za sterilizaciju otpada.

''Mi smo pokrenuli aktivnosti, odnosno dana je obveza svakoj zdravstvenoj ustanovi da, prema Pravilniku o upravljanju medicinskim otpadom, izradi Plan upravljanja medicinskim otpadom koji će primjenjivati. No, mi smo u 2012. izdali odobrenja za planove za samo dvije zdravstvene ustanove, a lani svega osam. Svako odobrenje se šalje na znanje u Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ, u čijoj je nadležnosti provjeravanje tih planova u praksi'', medijima je pojasnio Trešnjo.

U HNŽ-u ne postoji inspektor zdravlja, a pojedini mediji nagađaju da se njegovo imenovanje odgađa namjerno, zbog privatnih lobija.

Kopirati
Drag cursor here to close