Buk-M1

Maxim Krammerer: Putin točno zna tko je srušio malezijski Boeing i to je rekao Obami

Vijesti / Flash | 19. 07. 2014. u 13:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Ukrajine je oboren malezijski Boeing 777 koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur. Poginulo je svih 283 putnika i 15 članova posade. Novinari i javnost nemaju pouzdanih podataka o uzrocima nesreće. No, postoje ljudi koji već točno znaju što se dogodilo na ukrajinskom nebu.

Rusko ministarstvo obrane je za sada javno priopćilo da su ruska radarska postrojenja 17. srpnja zabilježila prisustvo radiolansirnie stanice 9?18 "Dome" (?????) iz sustava baterije SAM "Buk-M1" u blizini sela Styla, 30 km južno od Donjecka.

Ministarstvo je naglasio da su tehničke značajke kompleksnog protuzračnog sustava "Buk-M1" razmjena informacija o cilju u zraku baterijama u istoj diviziji. Dakle, lansiranje projektila je moglo biti izvršeno sa svim baterijama stacioniranima u selu Avdiyivka, 8 km sjeverno od Donjecka, ili Gruzsko-Zaryanskom, 25 km istočno od Donjecka, stoji u izvješću kojeg je sigurno dobio i Vladimir Putin, jednako kao i vrijeme i mjesto odakle je projektil ispaljen, a cilj znamo.

Iste podatke ima i sjedište NATO saveza u Bruxellesu i Washingtonu, ali je izgleda za sve prihvatljivija opcija da javnosti plasiraju informacije koje nemaju nikakve veze s istinom.

Autor ovog teksta, analitičar specijaliziranog portala PolitObzor, Maxim Krammerer, kaže kako "vojni sustavi za rano upozorenje mogu pratiti čak let leptira u cijeloj Sjevernoj hemisferi, posebno u Europi", ali izgleda da u ovom trenutku nitko ne želi reći što su zabilježili 17. srpnja u trenutku pada malezijskog zrakoplova, prenosi Advance.hr.

Američki predsjednik će se danas sastati s Vijećem za nacionalnu sigurnost, koje će mu reći sve što zna o nesreći. CNN izvještava kako će zbog straha od eskalacije napetosti u Ukrajini Washington pokušati biti "izuzetno oprezan u zaključcima."

Ruski je predsjednik obećao da će to učiniti kada se skupe svi podaci, obrade izvješća svih radarskih postaja i kada bude imao čvrste argumente koji će potkrijepiti ono što bude rekao.

Do tada ćemo i dalje ostati u sferi nagađanja, a suprotstavljene strane međusobnih optužbi koje nekome sigurno idu u prilog.

U međuvremenu, Malezija je pozvala ukrajinske snage i proruske pobunjenike da čuvaju mjesto pada zrakoplova Malaysia Airlinesa, dok službeni Kijev optužuje pobunjenike za pokušaj uništavanja dokaza i premještanje 38 tijela s mjesta nesreće, javljaju agencije.

Malezijski ministar prometa Liow Tiong Lai izrazio je bojazan da mjesto nesreće nije propisno osigurano te da se neće očuvati svi dokazi.

Promatrači OESS-a danas će ponovno pokušati doći na mjesto pada zrakoplova. Tim od 75 promatrača čekao je jučer oko sat i petnaest minuta, nakon čega su se vratili u Doneck. U Kijev treba stići i šezdeset malezijskih stručnjaka. Dolazi i ekipa nizozemskog Ureda za sigurnost zajedno s ministrom vanjskih poslova Fransom Timmermansom, a pomoć je ponudio i Interpol.

Američki potpredsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvali su Moskvu da utječe na proruske separatiste kako bi proveli prekid vatre i omogućiti istražiteljima pristup srušenom malezijskom putničkom zrakoplovu iznad istočne Ukrajine, objavila je Bijela kuća nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Čak i podaci o letu zabilježeni na "crnoj kutiji" oborenog aviona su u ovom trenutku "preliminarni" i nedovoljno potvrđeni.

Tvrdi se da su "crnu kutiju" navodno pronašli pripadnici milicija NRD, koji su rekli da će je dati "samo ruskim stručnjacima ili predstavnicima priznatog i uglednog međunarodnog istražnog povjerenstva".

U svakom slučaju, neće završiti u Kijevu, jer u Donjecku strahuju da bi oni mogli biti zainteresirani za skrivanje ili narušavanje informacija.

Kopirati
Drag cursor here to close