Službeno

Maureen Elizabeth Cormack nova veleposlanica SAD-a u BiH

Vijesti / Flash | 20. 11. 2014. u 12:01 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon skoro godinu dana od nominacije (prosinac 2013.) Senat je potvrdio imenovanje Maureen Elizabeth Cormack za novu veleposlanicu SAD-a u Bosni i Hercegovini.


Komentirajući jučerašnju odluku Senata, veleposlanica Cormack je istaknula: “Ne treba ni da kažem da mi je bilo izuzetno drago što je moje imenovanje potvrđeno. Iskreno se radujem skorom dolasku u BiH”.

Američka diplomatkinja je radila za State Department i zamjenica je koordinatora Odjela za međunarodne informacijske programe pri Državnom tajništvu, funkcija na kojoj se nalazi od lipnja 2011. godine.

Između ostalog, Cormack je služila i kao direktorica Ureda za pitanja Zapadne Europe od 2009. do 2010. godine, kao i zamjenica direktora Ureda za korejska pitanja od 2006. do 2009. godine.

Radila je u odborima Domovinske sigurnosti od 2005. do 2006. godine. Često je služila u inozemstvu, uključujući u odnosima s javnošću američkog veleposlanstvu u Seulu, mjesto zamjenice kulturnog atašea američkog veleposlanstva u Parizu i kao prva savjetnica u manjoj diplomatskoj jedinici na zapadu Francuske.

Ona se pridružila State Departmentu 1989. godine. Cormack je diplomu stekla na Sveučilištu u Illinoisu, a magisterij na Sveučilištu u Chicagu.

Prethodni veleposlanik Patrick Moon otišao je iz BiH 24. kolovoza 2013., a dužnost otpravnika poslova od tada obavlja Nicholas Hill.

Dok Cormack ne položi svečanu zakletvu u State Departmentu i ne preda diplomatske akreditive Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, otpravnik poslova Nicholas Hill nastaviće obavljati dužnosti šefa misije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Sudeći prema relativno šturoj biografiji, na mjesto veleposlanika dolazi diplomatkinja bez iskustva u regiji kojoj će “BiH lonac” biti prvo veleposlaničko iskustvo. No, ne treba sumnjati kako budući predstavnicu najveće svjetske sile već mjesecima ne upućuju na probleme koji ju čekaju u iduće tri godine dok bude službovala u najvećem veleposlanstvu SAD-a na zapadnom Balkanu.

Kopirati
Drag cursor here to close