S građanima na facebooku

Maureen Cormack: BiH treba nove, nekorumpirane političare

Vijesti / Flash | 25. 11. 2015. u 08:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Daytonski ustav ne sprječava da se postigne napredak ako postoji politička volja, istaknula je Maureen Elizabeth Cormack, veleposlanica SAD-a u BiH, odgovarajući na pitanja građana na stranici Veleposlanstva na Facebooku.

"Zapravo, u prvih deset godina nakon rata smo svjedočili velikom napretku. U više navrata su SAD nastojale pomoći BiH da poduzme reforme koje bi učinile vlast efikasnijom i djelotvornijom. Usprkos kritikama, Dayton nikada nije bio prepreka tim promjenama - Ustav BiH sam po sebi predviđa mehanizam za njegovu promjenu. SAD vjeruju da građani BiH zaslužuju djelotvorniju vlast i spremne su da pruže podršku u nastojanjima da se ostvari taj cilj", rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje o referendumu u RS, istaknula je da je stav SAD konzistentan i po pitanju njegove zakonitosti i po pitanju njegove svrhe.

"Zajedno s međunarodnim partnerima jasno smo kazali da će biti posljedica ukoliko se referendum održi. Istovremeno, prihvaćamo da je neophodna reforma pravosuđa. U stvari, svakodnevno radimo s partnerima u BiH na otklanjanju manjkavosti i jačanju vladavine prava.

Dobar dan i dobrodoli na FB stranicu Ambasade SAD-a. Za pola sata, pridruit e nam se ambasadorica Maureen Cormack i...

Posted by United States Embassy to Bosnia and Herzegovina on Tuesday, November 24, 2015

Postoje produktivni načini za rješavanje ovog pitanja, ali referendum nije jedan od njih", rekla je ona.

Istaknula je da smatra potrebnom reformu javne uprave u BiH i izrazila zadovoljstvo što su u tijeku ozbiljni razgovori o Reformskoj agendi, koju i SAD podržavaju. Dodala je da FBiH ima kompleksnu strukturu i podsjetila da su samo prije nekoliko godina vođeni ozbiljni razgovori o ovoj temi, ali da rješenje nije postignuto zbog nedostatka političke volje.

Odgovarajući na pitanje je li za BiH dobro da postane članica NATO-a, Cormack je odgovorila da će nastojati podržati i snažno ohrabrivati jedinstvena nastojanja BiH k članstvu.

U jednom odgovoru istaknula je kako se misli da je BiH potrebna nova generacija političara koji će se okaniti korupcije i osobnog politikantstva.

Cormack smatra da BiH treba uzeti veoma ozbiljno terorističke prijetnje i da osigura jak i koordiniran odgovor te dodala da Islamska zajednica u BiH služi kao snažan institucionalni okvir u nastojanjima da se suprotstavi nasilnom ekstremizmu.

"Loši ekonomski uvjeti u BiH, međutim, su plodno tlo za destruktivni utjecaj, bez obzira na to radi li se o ultranacionalizmu ili vjerskom ekstremizmu. Ovo samo pokazuje koliko su značajne inicijative za provođenje reformi", navela je.

Odgovarajući na pitanje o oborenom ruskom avionu, rekla je kako je upoznata s tim događajem i da pažljivo prati situaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close