Zločini kod Orašja

Matuzović i ostali: Tužiteljstvo uložilo više desetaka dokaza

Za progon srpskog stanovništva ubojstva, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju, optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mi
Vijesti / Flash | 16. 03. 2022. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene kod Orašja, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uložilo je više desetaka nespornih materijalnih dokaza, dok su za veliki dio njih Obrane imale prigovor relevantnosti ili autentičnosti.

Među dokazima koje je uložio tužitelj Milanko Kajganić nalazi se i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Odluka Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine o ukidanju ratnog stanja, a za koje je Obrana prvooptuženog i sedmooptuženog imala prigovor zbog načina prezentiranja pred sudom.

Osvrćući se na uložene dokaze, Matuzovićeva Obrana je spornim navela pojedine od njih, jer se radi o fotokopijama koje nisu ovjerene. Obrana je uložila prigovor zbog načina prezentacije i izvođenja dokaza, kao i prigovor relevantnosti, zakonitosti i autentičnosti, piše BIRN.

“U formalnopravnom smislu ne zadovoljavaju standard dokaza”, rekao je Matuzovićev branitelj Vlado Adamović, dodavši za pojedine uložene dokumente da nisu podobni za izvođenje pred sudom.

Za progon srpskog stanovništva ubojstva, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju, optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici zapovjednih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju.

Tužiteljstvo je na današnjem suđenju uložilo niz dokaza koji se odnose, između ostalog, na dokumente o početku ratnog stanja u BiH te zapovijedi o postavljenjima optuženih Matuzovića, Ive Oršolića, Nedića i Blažanovića.

Obrana drugooptuženog Oršolića je, osvrćući se na dokaze koji se odnose na isplatne liste i izvještaj o isplati novčanih sredstava, navela da se radi o dokazima kao kopiji, te da se kao takvi ne mogu prihvatiti, s čime se složila i Obrana Tade Oršolića.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close