Politički komentator

Mate Mijić za Bljesak.info: Nema ničeg staromodnog u konzervativizmu

Vijesti / Flash | 16. 06. 2017. u 11:03 Ivan Kraljević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mate Mijić, politički komentator međunarodnih odnosa, savjetnik hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Ruže Tomašić, aktivist te vlasnik privatne tvrtke za komunikacije, urednik je konzervativnog bloga Predziđe slobode kojim, kako na istome navodi, želi javnosti približiti konzervativna politička stajališta.

No, na istome mjestu potencijalne čitatelje upozorava kako od njega ne trebaju očekivati 'nekakvu vjersku propagandu i prekopavanje po hrvatskoj prošlosti', upravo one teme koje se ponajviše pripisuju domaćim konzervativcima.

''To sam, uvjetno ga nazovimo, upozorenje čitateljima napisao baš zato što sam za hrvatske pojmove nesvakidašnji konzervativac. Mislim kako o svojoj prošlosti moramo postići nacionalni konsenzus i sve osim toga put je u daljnje podjele uz koje naš narod ne može naprijed. Mi od bavljenja onim što je bilo jučer nemamo vremena za ono što se događa danas ili će se zbiti sutra. Povijesne su teme iznimno važne, ali se njima ne smije pristupati navijački'', istaknuo je Mate Mijić u razgovoru za Bljesak.info.

''Hrvati to vole raditi i svatko dan danas navija za svoju momčad u utakmici koja je davno završila. Ja se iz te utakmice izuzimam i želim da zajedno krenemo naprijed. Lustrirajmo one koji su se u totalitarnim režimima iz prošlosti ogriješili o naš narod i pripadnike drugih naroda, jasno i glasno osudimo njihove zločine, zločinačke politike i ideje i zatvorimo konačno to poglavlje'', dodao je naš sugovornik koji, kako kaže, zbog poslovnih i obiteljskih obveza za blog ima sve manje vremena i rijetko piše.

Ne postoje neutralni politički komentatori

Iako je vjernik, katolik, kojemu vjera osobno puno znači, smatra kako nema pravo druge siliti na to da i oni budu. Svoje će kršćanske vrijednosti, kako kaže, rado promovirati, ali nikada ne bi koristio državni aparat da ih nameće drugim ljudima.

''Ako krenete tim putem, sutra dozvoljavate da lijeva vlast vama i vašoj djeci nameće svoje vrijednosti. Želite li živjeti život kao slobodan pojedinac, a ja apsolutno želim, morate se boriti za to da se država što manje petlja u živote građana. To podrazumijeva i ekonomske slobode pa sam i veliki protivnik ovog našeg rodijačkog kapitalizma i zagovornik manje regulacije tržišta, manjih poreza i slobode poduzetništva'', objašnjava nam Mijić svoje viđenje konzervativnog načina života.

Premda ga u javnosti sve češće možemo slušati kao političkog analitičara, naš sugovornik je jedno vrijeme obnašao dužnost međunarodnog tajnika u Hrvatskoj konzervativnoj stranci (HKS), čiji je član i danas.

''Već više od godinu dana nisam dužnosnik HKS-a, nego tek obični član stranke. Dužnosnik sam postao kad se stranka tek osnovala i rado sam dao doprinos da zaživi jedna opcija koja će zastupati vrijednosti koje živim. HKS je idejno još uvijek najbliži mojim razmišljanjima i ostao sam član'', poručuje za Bljesak.info.

''Prema medijima sam se uvijek postavljao vrlo otvoreno. Ja sam konzervativac, osoba desne političke orijentacije (i u društvenom, i u ekonomskom smislu) i to su pozicije koje zastupam. Sa stranačkom iskaznicom ili bez nje. Bilo kakav drukčiji odnos prema medijima bio bi licemjeran. Ne možete komentirati političke procese kao „neutralan“. Nitko nije neutralan, pa ni oni koji se takvima predstavljaju. Politički neutralne mogu biti samo apolitične osobe, a one u pravilu ne komentiraju politiku. Svi mi kojikomentiramo činimo to na temelju nekog sustava vrijednosti'', dodaje Mijić uz poruku kako bi bio bih lažov ili kukavica da ga skriva.

Naše konzervativne stranke vole 'veliku državu'

Kao konzervativni bloger i slijednik konzervativnih političkih načela, ističe kako konzervativne opcije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini svoja načela zagovaraju više u društvenom nego u ekonomskom smislu

''Postoje političke opcije u obje države koje u određenoj mjeri zagovaraju vrijednosti bliske konzervativizmu. Doduše, puno više u društvenom nego u ekonomskom smislu. Ekonomski, sve te stranke vole „veliku državu“ koja je najveći akter na tržištu. To je način da pridobiju i zadrže birače jer im o strankama ovisi egzistencija. Slobodno tržište i „mala država“ podrazumijevaju da velika većina ljudi bez države ili neke niže razine vlasti zarađuje svoj kruh. Takve je ljude puno teže kontrolirati i morate ih pridobiti kvalitetnim politikama. Na to naše stranke još uvijek nisu spremne'', mišljenja je Mijić.

Naš je sugovornik ovih dana, kao član Vijeća Europskih konzervativaca i reformista, boravio u Londonu, upravo u vremenu kada su se u Velikoj Britaniji održavali četvrti izbori u posljednje tri godine.

Iako su britanski konzervativci ostvarili relativnu pobjedu, izgubili su apsolutnu većinu u parlamentu, dok su laburisti na čelu s Jeremyjem Corbynom ostvarili značajan napredak u odnosu na posljednje izbore.

''Theresa May je konzervativcima donijela 2 milijuna glasova više od Davida Camerona prije dvije godine i ostvarila 5 posto bolji rezultat. Konzervativci su na ovim izborima u Škotskoj ostvarili najbolji rezultat u posljednjih 40 godina. Tako da nije sve crno za njih, ali se podbačaj svakako dogodio u ukupnom broju osvojenih mjesta u parlamentu. Čini se da je orijentacija na samo jedno pitanje (Brexit) u kombinaciji sa samim raspisivanjem, iz perspektive dobrog dijela građana, nepotrebnih izbora učinila svoje'', smatra sugovornik portala Bljesak.info, koji je s još nekolicinom kolega iz Europskih konzervativaca i reformista imao ulogu međunarodnog promatrača na izborima.

''Postizborna istraživanja pokazuju kako su oni koji su se opredijelili u zadnjih tjedan dana dominantno glasovali za laburiste. Mislim kako je to jasna poruka May da građanima nije dobro sjelo to što se uzoholila. Bude li zbog tanke većine uskoro novih izbora, laburisti u njih kreću kao lagani favoriti jer su pokazali kako su torijevci ranjivi i kako ih se može skinuti'', dodaje Mijić.

Konzervativci nisu protiv promjena i napretka

Zanimljivim nam se učinio komentar uredništva Guardiana, objavljen pet dana prije izbora, u kojem se ističe kako je povjerenje i poštovanje koje je povezivalo Britance narušeno nizom izbora koji su ih udaljili međusobno i od svijeta te da, upravo zbog toga, laburisti zaslužuju priliku za vratiti Britance na „pravi put“.

''Jeremy Corbyn, čelnik laburista, prije nekoliko je godina javno hvalio Huga Chaveza za „ekonomsko čudo“ koje je stvorio u Venezueli i zahvalio mu „što je pokazao da se bogatstvo može dijeliti“. Venezuela je danas sve samo ne bogata zemlja pa nema što ni dijeliti. Ta je država u teškom kaosu i to prvenstveno zahvaljujući socijalizmu. Kupa se u nafti, a ima nestašicu kruha, pelena... Ako u Guardianu misle da je nestašica pelena nešto čemu treba težiti, onda je Jeremy Corbyn doista prava osoba da ih do toga dovede'', naglašava Mijić u odgovoru na pitanje jesu li doista konzervativci izolirali svoje sunarodnjake od ostatka Europe.

Na koncu našega razgovora, objašnjava zašto, po njegovom mišljenju, nije staromodno biti konzervativan.

''Ne vidim ništa staromodnog u konzervativizmu. Konzervativci nisu protiv promjena i napretka, nego protiv ''promjene da bi se mijenjalo''. Mi smo protiv pomodarstva i nasilne, nepromišljene promjene odnosa u društvu. Postoji razlog zašto su određene društvene norme preživjele pusta stoljeća'', ističe naš sugovornik.

''Nije sve što smo naslijedili od svojih starih nazadno samo zato što nije izum ove generacije. Kad bih sve što su mi majka i otac prenijeli uzeo kao nazadno i promijenio, to bi značilo da nakon njih ne ostaje ništa. Njihov bi život bio bezvrijedan. A ja mislim da nije bezvrijedan i da je puno toga što su me naučili svevremensko. Te ću vrijednosti prenijeti i svojoj djeci i moji će roditelji živjeti kroz njih'', poručio je Mate Mijić na koncu razgovora za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close