"Sase"

Mašović: U grobnici u Sasama moglo bi biti između sedam i 15 žrtava

Otkriveni su prvi skeletni ostaci na dubini od 4 do 5 metara
Vijesti / Flash | 23. 10. 2017. u 14:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prostoru stare brane jalovišta rudnika "Sase" kod Srebrenice otkrivena je masovna grobnica u kojoj se, kako se pretpostavlja, nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih tijekom 1992 godine.

Član kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašević rekao je Feni da su počeli s iskopavanjem posmrtnih ostataka te da se trenutno radi na određivanju gabarita grobnice.

''Privremeno je prestala obrada skeletnih ostataka dok se ne utvrdi dimenzija grobnice kako bi se otkrili svi posmrtni ostaci u masovnoj grobnici što će pomoći istražiteljima i tužiteljima da sroče kvalitetnu optužnicu protiv odgovornih za ovaj zločin. Posmrtni ostaci su pronađeni na prostoru gdje se vrši odlaganje jalovine iz rudnika olova i cinka u Sasama, oko 100 metara od upravne zgrade tog rudnika'', kaže Mašović.

Kako navodi, otkriveni su prvi skeletni ostaci na dubini od 4 do 5 metara i pretpostavlja se da se radi o civilnim Bošnjacima koji su ubijeni 1992. godine nakon što su ispitani u upravnoj zgradi rudnika.

''Prema informacijama kojima raspolažem broj žrtava bi mogao biti između sedam i 15, a među žrtvama bi moglo biti djece i žena čiji nestanak je prijavljen na tom području ', istaknuo je Mašović.

Posmrtni ostaci bit će prebačeni u Komemorativni centar u Tuzlu gdje će se vršiti obdukcija i utvrđivanje uzroka smrti.

Ekshumacija se vrši po naredbi Suda BiH, a rukovodi Tužiteljstvo BiH.


Kopirati
Drag cursor here to close