Obljetnica OS BiH

Mašović: Bosna i Hercegovina je od prošle godine u NATO-u

Dokument nazvan Godišnji nacionalni plan je bio spreman, ali su nastale političke razlike u našoj zemlji. Predsjedništvo BiH je nakon dužeg vremena postiglo koncenzus o određenom dokumentu koji se zove 'Reforme BiH'.
Vijesti / Flash | 28. 11. 2019. u 19:47 Bljesak.info
Mašović: Bosna i Hercegovina je od prošle godine u NATO-u

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je od petog prosinca prošle godine u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u, izjavio je načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, general Senad Mašović, na konferenciji povodom 14. obljetnice i Dana oružanih snaga. U kontekstu Bosne i Hercegovine, NATO je važno pitanje sadašnjosti i budućnosti. Istaknuto je i kako je zbog privremenog finansiranja oko 450 osoba u ovoj godini napustilo Oružane snage.

Dilema je li naša zemlja u MAP-u ili nije, riješena je još kada je 2009. godine zatražila od saveznika da bude primljena u Akcioni plan za punopravno članstvo. Kako je istaknuo zamjenik ministrice obrane Bosne i Hercegovine, na samitu u Talinu 2010. to je odobreno uz knjiženje perspektivne vojne imovine. Ono što MAP podrazumijeva, i što NATO savez očekuje, jeste da Bosna i Hercegovina definira oblasti i dinamiku nastavka integracijskih procesa BiH prema NATO savezu.

''Pred kraj prošle godine, saveznici su na osnovu dostignutih rezultata i u pogledu ispunjavanja Talinskog uvjeta, kada je u pitanju knjiženje perspektivne vojne imovine – sve se uknjižilo što se moglo uknjižiti na prostoru FBiH, neke su lokacije ostale još u procesu knjiženja. Saveznici su kazali: ''Ok, vrijeme je da BiH dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program s kojim se počinje akceptirati ili s kojim se počinje raditi u okviru Akcionog plana za punopravno članstvo'', kaže zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić, prenosi BHRT.

''Dokument nazvan Godišnji nacionalni plan je bio spreman, ali su nastale političke razlike u našoj zemlji. Predsjedništvo BiH je nakon dužeg vremena postiglo koncenzus o određenom dokumentu koji se zove 'Reforme BiH' '', ističe Jusić, dodajući da je to aktivnost koja je vezana za Akcioni plan za punopravno članstvo.

''Ono što je vrlo jasno izneseno i rečeno na mom jučerašnjem sastanku sa vrhovnim zapovjednikom Savezničkih snaga za Europu jeste da je za NATO savez prihvatljivo da i kroz Program reformi BiH nastavi integracijske procese prema svim međunarodnim institucijama'', navodi načelnik Zajedničkog stožera OSBiH, general Senad Mašović.

''Mi ne znamo još šta sadrži Program reformi koji će biti dostavljen, ali naše je da radimo u profesionalnom dijelu. Očekujemo da će vrhovno zapovjedništvo Ministarstvu obrane i zajedničkom stožeru dati zadatak po pitanju daljih aktivnosti'', kaže zamjenik načelnika OSBiH, general-major Gojko Knežević.

Kroz sudjelovanje Oružanih snaga, Bosna i Hercegovina se jasno opredijelila za svoj put, zaključuje general Mašović, dodajući da je na političkim akterima da definiraju dinamiku nastavka integracijskih procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close