Zajedno na izbore 2018.

Martin Raguž pristupio Bloku za Europu

Vijesti / Flash | 10. 12. 2016. u 14:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak su u Konjicu održani sastanci nekoliko načelnika i gradonačelnika koji su na prethodnim lokalnim izborima zadobili većinsko povjerenje građana kao nezavisni kandidati.

“Bila je to prilika da zajedno sa su radnicima i pomoćnicima razmijenimo mišljenja, pozitivna iskustva i dobre prakse gradova kako bi ih primjenili na privlačenje investicija, urbanizmu”, kazao je za N1 Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Nekoliko nezavisnih političkih aktera u BiH na čelu sa Senadom Šepićem pokrenulo je inicijativu za osnivanjem tzv. Bloka za Europu, jednu novu političku opciju u vidu istinske alternative strankama sa nacionalnim predznakom u BiH.

Iako su informacije govorile o osnivanju nove političke stranke, to se neće dogoditi, ali od ideje se nije odustalo, naprotiv.

“Dogovoreno je da idemo na Opće izbore 2018. godine, ali definitivno nećemo osnivati stranku. To će biti jedna vrsta pokreta na putu BiH ka EU i NATO savezu. Obećali smo građanima da ćemo biti nezavisni. Trenutno nikoga od nas ne zanima da bude lider”, rekao je Kasumović za N1.

On ističe da su građani pokazali svoje nezadovoljstvo te da su ih stranke izvarale.

“Izborom nas kao nezavisnih kandidata na lokalnim izborima i na nama je velika odgovornost. Ne želimo praviti nove stranke jer smatramo da ih ima previše”, mišljenja je gradonačelnik Zenice i dodaje da će cilj pokreta biti smirivanje političke situacije u BiH, bolji život građana te odlučan put ka EU i NATO savezu.

Kasumović je još dodao da će ovaj blok imati svoje kandidate na sljedećim izborima i za člana Predsjedništva BiH.

“Veliki broj glasova stoji iza nas. Koga podržimo za Predsjedništvo, on će i proći”, uvjeren je Kasumović.

N1 saznaje da je ovom bloku povjerenje dao i Martin Raguž, bivši predsjednik HDZ 1990 i zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Kako je sama ideja zamišljena kao sveopći bh. pokret tako se uveliko vode razgovori i sa političarima u entitetu Republika Srpska, ali i nekim strankama u južnom dijelu BiH.

Također N1 doznaje da su pokretu prišli i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, načelnik Zavidovića Hašim Mujanović i načelnik Lukavca Edin Delić.

Program bloka, kao i ostali članovi bit će poznati nakon sljedećeg sastanka.

Kopirati
Drag cursor here to close