Posao iz snova

Marinko Čavara ima šest savjetnika, ali nije poznato koje resore pokrivaju

Vijesti / Flash | 30. 05. 2017. u 14:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mediji su u nekoliko navrata izvještavali o gužvi u kabinetu Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Prvi čovjek ovog dijela BiH može se pohvaliti sa čak 14 savjetnika.

Donedavno je bilo i više - 15, ali je ostalo upražnjeno mjesto preminulog Prokopiusa Manzuranisa, bivšeg veleposlanika Grčke u BiH koji je posljednjih godina bio angažiran u kabinetu Milorada Dodika. Ne treba čuditi ukoliko se na popis Dodikovih savjetnika upiše neko novo ime.

Za razliku od kolege iz drugog bh. entiteta, prvi čovjek Federacije BiH Marinko Čavara nije bio tako darežljiv prema broju mjesta za svoje savjetnike. On ih ima ''samo'' šest. To su Mira Bagarić, Niveska Oroz, Ivana Smoljo, Pavo Šljivić, Damir Džeba i Vinko Dumančić.

Nije poznato koje resore oni pokrivaju, a kako je iz Čavarinog kabineta pojašnjeno za N1, savjetnice i savjetnici su uposleni sukladno Pravilniku o unutarnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta.

Biti savjetnik u ovdašnjim političkim okolnostima često se promatra kao model za vraćanje dugova, jednu vrstu revanša prema onima koji su ''radili'' kampanju ili su na neki druži način zadužili svoje potencijalne poslodavce.

''Imenovanje savjetnika u kabinetima članova Predsjedništva BiH idealna je prilika za vraćanje usluga osobama koje su im pomagale u izbornoj kampanji, kao i za zapošljavanje stranačkih kadrova kojima narod na izborima nije ukazao povjerenje. Neki od savjetnika imenovanih na takav način, ni ne dolaze na posao, kao što je bio slučaj s Ivom Mirom Jovicem. Moguće je da među takvim kadrovima ima i onih koji kvalitetno rade svoj posao, ali oni su u manjini'', kazala je nedavno za N1 politička analitičarka Ivana Marić.

Inače, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović kao članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju ukupno tri šefa kabineta i čak 15 savjetnika. Oni rade poslove koje bi prosječni građani ove zemlje mogli poželjeti: s plaćama iznad prosjeka, s godišnjim odmorima, regresima i ostalim povlasticama koje nosi službovanje u državnim institucijama.

Plaća savjetnika članova Predsjedništva BiH iznosi nešto više od 2.100 KM dok šefovi kabineta primaju približno 3.000 KM plaće. Plaće savjetnika u ovim institucijama su skoro tri puta više od neto prosjeka koji, prema posljednjim podacima, iznosi oko 840 maraka.

U Bosni i Hercegovini ne postoji natječaj za izbor savjetnika. Savjetnici u bh. institucijama ne moraju imati akademsko obrazovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close