Stratišta Hrvata

Marić: Četvrt stoljeća od zločina, a nema optužnice

Prema dostupnim podacima koje ima spomenuta udruga kroz 331 logor Armije prošlo više 14444 Hrvata - od toga su brojne žene, djeca. Zajedno su prošli ogromnu torturu, fizičku i psihičku, a brojni logoraši nikada nisu ugledali svijetlo slobode.
Vijesti / Flash | 12. 09. 2018. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanje godišnjice strašnog zločina nad hrvatskim civilima u selu Grabovica kojeg su počinili pripadnici Armije BiH povuklo je za sobom i niz pitanja o tomu hoće li i kada na red doći otvaranje istrage i sudskih procesa protiv nalogodavaca ne samo zločina u Grabovici već i niza ostalih stratišta Hrvata na prostoru sjeverne Hercegovine, kao i mreže logora koja je postojala na širem prostoru.

Ovog tjedna (14. rujna) prisjetit ćemo se žrtava ramskog sela Uzdol, zločina koji je šokirao domaću i svjetsku javnost, a koji je, baš kao i onaj nekoliko dana ranije u Grabovici, pokazao s kakvom se okrutnošću pripadnici Armije odnose prema civilnom stanovništvu.

Iako traje sudski postupak za ovaj slučaj, žrtve iz sjeverne Hercegovine s pravom pitaju hoće li se ikada provesti sustavna istraga svih zločina na ovom prostoru, a koji, pored dva sela, obuhvaćaju i pokolj u Doljanima mjesec dana ranije, strijeljanje zarobljenika u Hudutskom, kao i zločin u Trusini koji je počinjen na samom početku sukoba. Posebna priča su brojni logori u koje su dovođeni hrvatski civili i zarobljeni pripadnici HVO-a i to poslije svake odrađene „akcije“ Armije.

Čovjek koji je prošao brojne torture i logoru Muzej u Jablanici, a koji je zarobljen upravo u Grabovici je Karlo Marić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata koji  za Dnevni list komentira dosadašnji odnos pravosuđa prema Grabovici, ali i svim drugim slučajevima s tog prostora, te za žalošću konstatira kako se pravosuđe nikada nije uhvatilo u koštac s brojim stratištima na način da se traži sustavna istraga kao i nalogodavci.

"Četvrt stoljeća je prošlo od zločina u Grabovici, a mi ni danas nemamo optužbe po zapovjednoj odgovornosti", upozorio je Marić, dodavši kako je ispred udruge stradalih žitelja Grabovice otišao određeni materijal pa opstaje za vidjeti hoće li se nešto u bližoj budućnosti promijeniti.

Marić je naveo i druge slučajeve za koje nema odgovornosti, poput Hudutskog te se osvrnuo i na mrežu logora Armije čiju je okrutnost osobno prošao. Naglašava kako se teško može očekivati, uzimajući dosadašnju praksu, da će doći do procesuiranja organizatora ustroja logora.

"Nemamo povjerenja u tužiteljstvo ni sudstvo“, naveo je on, ilustrirajući to podatkom kako se još uvijek ništa nije poduzelo po pitanju nalogodavaca koji su organizirali logore.

Marić posebno ukazuje na djelovanje odreda za posebne namjene koji je bio izravno vezan uz Štab vrhovne komande.

"Naredbe su išle izravno od Štaba, a ne od brigade ili bataljuna. Ako netko pokrene procesuiranje, otvorila bi se Pandorina kutija. Mislim da je strašni pritisak na Tužiteljstvo da se to ne pokreće“, upozorio je Marić.

Inače, prema dostupnim podacima koje ima spomenuta udruga kroz 331 logor Armije prošlo više 14444 Hrvata - od toga su brojne žene, djeca. Svi zajedno su prošli jednu ogromnu torturu, fizičku i psihičku, a brojni logoraši nikada nisu ugledali svijetlo slobode.

Prošle nedjelje obilježena je godišnjica zločina nad Hrvatima u Grabovici, selu u kojem su u noći s 8. na 9. Rujan 1993. godine pripadnici Armije započeli stravični pohod u kojem su ubili 33 stanovnika, a nakon toga zločin su pokušali prikriti različitim metodama.

Ovog tjedna obilježavanje je strašnog zločina u selu Uzdol prilikom kojeg je Armija ubila 41 osobu-29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close