Ako se brojke povećaju

Mandić: Nijedna mjera nije isključena, pa ni "lockdown"

''Konkretno, još ne razmišljamo o policijskom satu, ali, ako se brojke nastave širiti, onda nijedna mjera nije isključena'', kaže Mandić.
Vijesti / Flash | 29. 10. 2020. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ono čega su se bh. građani najviše plašili, polako postaje stvarnost. Jučer je u Bosni i Hercegovini registrirano 36 smrtnih slučajeva uzrokovanih zarazom koronavirusom, a danas 21, piše "Avaz".

Crni rekordi se nižu, a sve sluti na to da će se situacija iz dana u dan pogoršavati.

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić potvrdio je to za “Dnevni avaz”.

Upravo je on prije nekoliko mjeseci upozoravao da bi broj umrlih na dnevnoj bazi mogao dostići trocifrenu brojku.

''Očekujemo i povećanje broja, nemojte misliti da će ovo stati. Jedino ako budemo odgovorni, ako poštivamo ovo što se govori, moguće je da se to uspori. Vidite da se i u našoj okolini obaraju rekordi. Ovo će dugo trajati, ovo nije utrka na stotinu metara, već maraton'', istaknuo je Mandić.

Naglasio je da, ako se nastave svakodnevno obarati rekordi, razmišljaju o “lockdownu”.

''Ne bježimo ni od jedne mjere koja će smanjiti broj zaraženih. Sjetite se kakve smo imali rezultate na početku, ekonomija je pala pa smo morali popustiti mjere. Ali sada će ekonomija opet pasti jer pada i u susjednim zemljama, padaju kooperanti, tvrtke s kojima surađujemo... Ne možemo ojačati zdravstvo dovoljno za brojku od tisuću ljudi koji se dođu liječiti i legnu u bolnicu. Razvukli smo pandemiju, nadali smo se da ćemo nešto naučiti... Ali ne možemo više, svatko ima svoju granicu'', kazao je Mandić.

Naglasio je da je već dva puta odbijen prijedlog da se proglasi stanje prirodne nesreće na nivou FBiH. 

''Konkretno, još ne razmišljamo o policijskom satu, ali, ako se brojke nastave širiti, onda nijedna mjera nije isključena. Struka kaže da je stanje zabrinjavajuće. Zdravstveni sustav još ovo podnosi, ali je krajnje zabrinjavajuće. Ako se nastavi ovako, naravno da ćemo tražiti da se sve mjere pooštre '', naglasio je ministar zdravstva FBiH.

Sve su glasnija špekuliranja o “lockdownu”, ali tek nakon 15. studenog, odnosno poslije izbora.

''Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, na čijem sam ja čelu, sigurno nema nikakve političke kalkulacije, bili izbori ili ne. Ja samo slušam struku'', zaključio je Mandić.

''Imamo nade za cjepivo. Predbilježili smo se. Imamo nade i za “remdesivir”. Izjava premijera Novalića da se neće nabavljati taj lijek, nije data uz konzultaciju s Ministarstvom zdravstva. To je rečeno na osnovu jedne studije koja je rekla da nije učinkovit, a koja i nije baš točna. U svakom slučaju, nismo se isključili i nismo rekli da ga nećemo nabavljati'', poručio je Mandić.

Kopirati
Drag cursor here to close